O nás bez nás? Nehlasují pro dobro hráčů, soptí fedcupová šampionka

- Filip Lefenda

Již na lednovém Australian Open vejdou v platnost některá nová pravidla, která by měla hru zrychlit a zatraktivnit. Alespoň tak argumentují ti, z jejichž hlav rozhodnutí vzešlo. Některým se však změny nelíbí. Jednou z nich je i americká světová desítka Coco Vandewegheová.

Zřejmě nejzásdnější změnu představuje pětadvacetisekundový limit pro podání, který budou podobně jako nedávno na turnaji v Miláně automaticky hlídat hodiny. Kdo časový interval překročí, může být sankciován nejen trestným fiftýnem, ale i finančně.

S tím mohou mít některé hvězdy problém. „Zřejmě jsem musela zmeškat hlasování hráču,“ rýpla si do úpravy pravidel, na nichž se minulý týden v Londýně usnesla Rada grandslamů, desátá hráčka světa Coco Vandewegheová.

„Další příklad toho, že se nehlasuje pro dobro hráčů,“ není spokojena se zaváděním novinek pětadvacetiletá Američanka, která svou zemi letos po sedmnáctiletém čekání dovedla k vítězství ve Fed Cupu.

Sebevědomá Vandewegheová, která svou hru zakládá mimo jiné na tvrdém podání, svou myšlenku na Twitteru rozvedla. „Nevadí mi snížený počet nasazených tenistů ani úprava peněž pro odhlášené, ale odpočet podání a zkrácený čas pro rozehřátí i po něm ano, této změny příznivkyní nejsem,“ přiznala.

V Melbourne budou muset jednotliví aktéři zahájit pětiminutové předzápasové rozehrání do minuty od vstupu na dvorec. Následně budou mít opět jen další minutu na to, aby zahájili zápas naostro.

Úprav doznal také systém přerozdělování financí. Tenisté, kteří se z grandslamového turnaje odhlásí později než do čtvrtečního poledne, vyinkasují jen poloviční prize money – druhá polovina připadne šťastným poraženým z kvalifikace.

Od roku 2019 je poté na všech grandslamech plánován zredukovaný počet nasazených hráčů, a to ze současných 32 na 16, jako tomu bylo do roku 2001.