Místo Wimbledonu a Ria Harvard, Šarapovová se vrhne na studia

- Filip Lefenda

Nejlepší tenisté světa již netrpělivě vyhlížejí start Wimbledonu, ruská kráska Maria Šarapovová však bude na travnatém grandslamu ze známých důvodů minimálně letos chybět. Že by ale zahálela, to se říci nedá. Devětadvacetiletá hráčka se rozhodla rozšířit si své vědomostní obzory, a to rovnou na proslulé Harvardově obchodní univerzitě.

Je to už poměrně známý příběh. Maria Šarapovová užila na letošním úvodním grandslamu v Melbourne nepovolenou dávku meldonia a byla Mezinárodní tenisovou federací potrestána dvouletým distancem. Ruska argumentovala tím, že brala uvedenou látku z lékařských důvodů již deset let a údajně netušila, že byla od počátku letošního roku zařazena na seznam zakázaných. Také z tohoto důvodu se zdál rodačce ze Sibiře trest nepřiměřený a odvolala se tak proti němu k Sportovnímu arbitrážnímu soudu. Ten by měl vynést resumé do 18. července. Jisté je, že Ruska přijde jak o olympijské hry v Riu, tak i letošní Wimbledon.

A zatímco tak hráči a hráčky na svých sociálních sítích informují fanoušky o tom, jak se chystají na třetí grandslamový turnaj sezóny, Šarapovová v průběhu sobotního dne na svém twitterovém účtu zveřejnila fotografii poblíž univerzitních prostor v Bostonu a zmínila, že se již nemůže dočkat začátku svých studií. Ruska tak zřejmě dá svému současnému životu dočasně nový směr. 

Maria Šarapovová není jedinou vrcholovou tenistkou, která se během kariéry vrátila do „školních lavic“. Současná světová devítka, Američanka Venus Williamsová, dokončila v loňském roce bakalářské studium obchodní administrativy na univerzitě v Indianě. Následně se mimo tenis začala věnovat i módnímu a interiérovému návrhářství.

Pokud zůstane trest vynesený ITF v platnosti, vrátí se pětinásobná grandslamový šampionka na kurty až 18. ledna roku 2018.