Rychlá výhra, nebo skreč kvůli maturitě. Skloubit tenis a školu není lehké

- David Soumar

Že život tenisty, který se teprve snaží na okruhu prorazit, není snadný, je asi jasné. Ještě náročnější je to v případě mladých hráčů, kteří se snaží věnovat kromě sportu i studiu. Své by o tom mohl vyprávět Dominik Starý. Ten v květnu vybojoval v Rumunsku první body do žebříčku, vše ale musel skloubit s maturitou.

Dominik Starý zkoušel štěstí v kvalifikací už tří futurů. V roce 2013 a 2014 neuspěl v Německu ani Jablonci nad Nisou. Úspěch slavil až v květnu letošního roku na rumunské antuce. Dva soupeři mu v kvalifikaci skrečovali a poprvé ve své kariéře se podíval do hlavní soutěže seniorského turnaje. „Jeden byl po zranění, měl přetrhané vazy v koleni. Nemohl hrát. Druhý měl zraněnou nohu z předešlého zápasu,“ vysvětlil Starý. 

V prvním kole se utkal s domácím Vantou. Těžký duel to pro něj byl hned ze dvou důvodů. Zápas v hlavní soutěži takového turnaje hrál poprvé, navíc do zápasu nastupoval s vědomím, že ho nesmí moc protahovat. 

„Bylo to nervózní hlavně z toho důvodu, že jsem měl na dohrání duelu pouze dvě hodiny. Pak jsem musel letět domů, hned následující den jsem maturoval,“ říká. Studenti jsou ve stresu z maturity normálně, Starému ale navíc zkouška z dospělosti nedovolovala v klidu dohrát zápas v Rumunsku. „Bylo to hodně ve stresu. Naštěstí jsem ten druhý set zvládl rychle, jinak bych musel letět domů se skrečí. A ten bod bych nezískal.“

Věděl, že má na zápas jen dvě hodiny. První set ale hrál hodinu a půl. Ani to ale mladého tenistu nepoložilo a zvládl druhou sadu s velkým přehledem. „První set jsem se dost tahali. Hráli jsme asi hodinu a půl. Rozhodlo se až v tiebreaku. Ve druhém už soupeř povolil a stihl jsem to rychle dohrát,“ pochvaloval si Starý, který druhou sadu vyhrál poměrem 6:1. „Stihl jsem odletět i odmaturovat,“ dodal s úsměvem. 

Že budou Dominiku Starému školní povinnosti komplikovat i dále tenisovou kariéru, se dá očekávat. Maturitou pro něj studium nekončí. Po prázdninách zamíří studovat vysokou školu za oceán. „V září nastupuji na North-West University. Na školu v Americe,“ uzavírá.