VIDEO: Showman Štěpánek bavil oslavami, ale také vystrčeným pozadím

- Radek Štohl

Byl to bavič a jeho kousky rozhodně nenudily. Radek Štěpánek, který v týdnu ukončil kariéru, se v tenisovém světě proslavil nejen skvělými výsledky, ale také netradičními oslavami po vítězných míčcích či dokonce speciálními tanečky.

Štěpánek zanedlouho oslaví devětatřicáté narozeniny, dřinou v posilovně a na tenisových kurtech je však už trávit nebude. Bývalý český daviscupový reprezentant se totiž ve středu rozhodl, že kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ukončí dráhu profesionálního tenisty. Na okruhu ATP tak ubude nejen o skvělého hráče, ale především velkého showmana.

Zde je přehled jeho nejvydařenějších kousků.

1) Štěpánek vs Djokovič – Rogers Cup 2016
Zápasy Radka Štěpánka proti Novaku Djokovičovy byly zárukou kvalitního tenisu, ale rovněž se dalo očekávat, že jeden z nich vymyslí něco pro diváky. Podobně se tak stalo na loňském Rogers Cupu v Torontu, kde Štěpánek po sklouznutí odehrál skvělý obranný úder po lajně, aby se následně přesunul ke druhé rohu kurtu. Djokovič následně zahrál nedůrazný úder po čáře a to byla chvíle pro českého hráče, který ho poté skvělým forhendem křížem prohodil. Bývalý osmý singlista světa oslavil tento winner po svém.

2) Štěpánek vs Djokovič - Australian Open 2013
A ještě jednou Štěpánek versus Djokovič. Před čtyřmi lety se na prvním grandslamu sezóny střetli staří známí ve třetím kole a znovu v něm nebyla nouze o zajímavé momenty. Na jeden takový si fanoušci pamatují ještě dodnes. Český hráč po ztraceném prvním setu musel ve druhém dějství odvracet brejkbol, krátce po servisu však zahrál nepovedený volej na druhou stranu dvorce a věděl, že míček je pro něj téměř již ztracený. Než se stačil jeho soupeř k balónku dostat, tak Štěpánek na Srba doslova vystrčil pozadí, ani to ovšem Djokoviče nerozhodilo v tom, aby brejkbol proměnil a zvýšil na 5:3.

3) Štěpánek vs F. López - Aegon Championships
Na Radka Štěpánka možná ještě v těchto dnech vzpomíná Feliciano López. V roce 2014 španělský tenista narazil na českého soupeře v Queen's Clubu, kde Štěpánek musel v tiebreaku úvodního setu odvracet stav 4:6. López byl po returnu aktivnější, své údery umísťoval skvěle k lajnám, v průběhu výměny se dokonce třikrát objevil na síti, ale to mu ani nestačilo k tomu, aby na bojujícího protihráče vyzrál.

4) Štěpánek vs Federer - Řím 2009
Tenista pocházející z Karviné dvakrát během kariéry porazil Rogera Federera. Poprvé se tak přihodilo v jejich prvním vzájemném utkání v Gstaadu, český tenista na výhru navázal v roce 2008 v Římě. O rok později Federer měl šanci na odplatu a ta mu vyšla dokonale. V závěru duelu však Štěpánek ještě pobavil diváky, když si dvakrát soupeře přitáhl na síť, aby poté celou výměnu vyhrál. Po ní následovala netradiční oslava, za kterou si rovněž zasloužil potlesk obecenstva.

5) Štěpánek vs Almagro - Davis Cup 2012
Zapomínat se nesmí ani na Davis Cup, který Radek Štěpánek dvakrát vyhrál. V roce 2012 na domácí půdě proti Almagrovi vedl 2:1 na sety a ve čtvrtém setu měl výhodu brejku a stav 4:2 a 15:15: V té chvíli Štěpánek podával. Po servisu do forhendu poslal český hráč balónek po lajně, soupeř však vytáhl parádní bekhendový úder. Většina fanoušků měla tento fiftýn za ztracený, ale dnes osmatřicetiletý tenista skočil rybičku, díky níž odehrál skvělý forhend křížem. Almagro sice míček doběhl, ale vyhodil ho do autu.