Pád britské libry zasáhl i tenisty bojující o účast na Wimbledonu

- Jan Havlovic, David Soumar

Ve čtvrtek proběhlo ve Velké Británii referendum, v němž zvítězili stoupenci odchodu země z EU. V reakci na toto referendum výrazně oslabila i libra, která zažila nejdivočejší noc za dlouhá léta. Oslabení britské měny se také výrazně dotklo blížícího se Wimbledonu.

Britská libra zažila největší pád za posledních jedenatřicet let, propadla se o více než deset procent a dostala se na hodnotu 1,32 USD (amerického dolaru). Později se část ztrát smazala a pohybovala se kolem 1,37 USD. V důsledku této situace nejvíce tratili ti tenisté, kteří prohráli ve finálovém kole kvalifikace nejslavnějšího grandslamu sezony.

Finále kvalifikace, do kterého zasáhl také Adam Pavlásek, se mělo kompletně odehrát již ve čtvrtek, avšak kvůli vytrvalému dešti musely být zápasy přeloženy na pátek. Tenista vyřazený v posledním kole kvalifikace obdrží částku 15 000 liber, což bylo ještě ve čtvrtek 22,350 USD, avšak po propadu britské libry obdržel každý z poražených tenistů už "pouze" 20,550 USD. Pro hráče, kteří si prize-money nechali vyplácet v Eurech, byla ztráta o něco méně bolestnější, zhruba 1050 Euro.

Nastalá situace rozhodila především Geralda Melzera, aktuálně 107. tenistu světa, který započal svůj zápas s Chorvatem Skugorem již ve čtvrtek, avšak duel byl dohrán až v pátek. Rakouský tenista si v pátek propočítal, o kolik financí přišel. „O tisíc euro,“ uvedl Melzer v rozhovoru pro deník The New York Times. Finalista nedávno skončeného challengeru v Popradu by si v případě rychlejší prohry polepšil zhruba o 27 tisíc korun.

„Tisíc euro je tisíc euro, není to jako ztratit pouhé dvě eura, takže ano, mrzí to,“ zhodnotil Melzer situaci, do které se dostalo více tenistů. Podobně dopadl také Belgičan Yannick Mertens, který rovněž prohrál svůj boj o účast v hlavní fázi Wimbledonu až v pátek. „Přišli jsme o peníze během jediného dne, aniž bychom cokoliv udělali,“ zamyslel se aktuálně 220. hráč světového žebříčku.

Američan Austin Krajicek porazil ve finále kvalifikace slavného Wimbledonu právě Melzera, postoupil do hlavní fáze turnaje, čímž si připsal i zajímavé prize money. Pokles Libry však pro aktuálně 131. hráče světa znamená ztrátu kolem 1800 amerických dolarů. „Nevyděláváme takové peníze jako hráčky ze světové špičky, takže každý dolar se počítá,“ uvedl Krajicek.

K dané situaci se vyjádřila také Jana Čepelová, které se povedlo prodrat přes kvalifikaci až do hlavní fáze soutěže, čímž si vysloužila 30 000 liber. S ohledem na finance slovenská tenistka doufá, že se na nejslavnějším grandslamu sezony udrží co nejdéle, aby se dokázala finančně zabezpečit na příští měsíce. „Myslím, že pro Británii není dobře, že opouštějí EU,“ vyjádřila se rodačka z Košic.

Na závěr ještě pár čísel. Vítěz letošního Wimledonu obdrží od pořadatelů 2 miliony liber, což ještě ve čtvrtek činilo 3,003,200 USD. V pátek to bylo pouze 2,727,609 USD...