Radosti i strasti náhradníků na ATP Finals: Štěpánek musel hrát v Murrayho ponožkách

- Jan Vojkůvka

Role tenisových náhradníků na Turnaji mistrů může být brána ze dvou hledisek. Nezáviděníhodná, protože musíte být připraveni kdykoliv naskočit do turnaje, nebo se po týdnu na hotelu sbalit a bez zápasu odjet. Či naopak jako velká příležitost pro hráče, kteří se přímo do ATP Finals nekvalifikovali. A to je i příklad Pabla Carrena-Busty, jenž ve středu nahradil Rafaela Nadala. Bohaté zkušenosti má ale například i Radek Štěpánek.

Být náhradníkem je těžké. Nevíte, zda nastoupíte a přesto musíte být připraveni každý den, ač by pro vás jinak sezona už skončila. Čekání je to však štědré. Jen za to, že se stanete náhradníkem, obdržíte odměnu ve výši 105 tisíc amerických dolarů. A to ani nemusíte hrát!

I proto tenisté, pokud už netouží jen po tom, že si zahrají na slavném turnaji, příliš často s cestou do dějiště neváhají. Případný soutěžní zápas a šance hrát o body a další peníze je už jen dalším bonusem k zakončení roku.

To je i příklad Španěla Pabla Carrena-Busty, který se po odhlášení Rafaela Nadala z londýnského turnaje stal hráčem, jenž může ve dvou zápasech dokonce usilovat o postup do semifinále.

Štěpánek hrál v Murrayho ponožkách
Zkušeností s děláním náhradníka má i Radek Štěpánek, který v roce 2008 odcestoval do Šanghaje, kde se Turnaj mistrů tehdy konal, a nahradil tehdy zraněného Američana Andyho Roddicka. Do dějiště přitom letěl až jako 26. hráč světa.

Štěpánek se tehdy v Číně dostal do problémů, když zásilka s jeho vybavením uvízla na celnici. A když došlo k tomu, že měl jít do zápasu s Rogerem Federerem, nebyl ani pořádně připraven. Rychle si běžel koupit kontaktní čočky a s výrazně mu tehdy pomohli i ostatní tenisté. Od Brita Andyho Murrayho si musel půjčit ponožky a Novak Djokovič přispěchal, aby mu půjčil svou raketu.

„Raketu jsem měl od Novaka Djokoviče, ponožky od Andyho Murrayho. Ten používá stejné jako já, takže jsem se zeptal, jestli si můžu jedny půjčit,“ říkal tehdy.

Souboj s Federerem sice po velkém boji prohrál 6:7, 4:6 a nestačil ani Francouze Gillese Simona, ale dojem zanechal velmi dobrý. Navíc si za oba zápasy vydělal 100 tisíc dolarů a i přes problémy s celníky nakonec mohl z Číny odjíždět spokojen.

Odhlášení bývají častá
Ačkoliv je Turnaj mistrů závěrečným podnikem sezony a velmi prestižní událostí, stává se takřka každý rok, že se některý z hráčů v průběhu turnaje odhlásí. Není to však tím, že by i přes případný neúspěch nechtěli pokračovat. Tenisový rok je velmi dlouhý a náročný, tenisté cestují na ATP Finals i s drobnými zraněními, navíc je dostihne pochopitelná únava.

A v určitou chvíli už to dál nejde. Letos Rafaela Nadala zradilo koleno, které ho trápilo už na Masters v Paříži. Loni musel předčasně skončit Gael Monfils, jehož nahradil Belgičan David Goffin.

V roce 2014 měl zdravotní problémy Milos Raonic, kterého nahradil David Ferrer a předčasně účast ukončil i Roger Federer, který však odstoupil až před finálovým zápasem.

Naopak v letech 2012 a 2013 se žádný z náhradníků do akce nedostal a další případ nastal až v roce 2011, kdy Janko Tipsarevič nahradil Andyho Murrayho, jehož trápila třísla.

Být náhradníkem na Turnaji mistrů je zajímavá příležitost, jak se podívat na klání nejlepších z nejlepších a žít v naději, že se i dostanete na kurt. Přinejmenším je to pak také motivace se zlepšovat a přímo se kvalifikovat. Ostatně loňský náhradník David Goffin se letos dostal do Londýna jako regulérní člen nejlepší osmičky sezony.