Fed Cup: Američanky slaví titul, v rozhodující čtyřhře uspěla Rogersová s Vandewegheovou

- Jan Vojkůvka

Vítězkami letošního ročníku Fed Cupu se staly tenistky Spojených států amerických. Ve finálovém střetnutí dokázaly porazit domácí Bělorusku až po závěrečné čtyřhře poměrem 3:2. Pár Rogersová, Vandewegheová v rozhodujícím duelu porazil domácí dvojici Sabalenková, Sasnovičová po setech 6:3 a 7:6 (4). Američanky slaví zisk prvního titulu po dlouhých sedmnácti letech. Nejúspěšnější země této kolektivní soutěže si zároveň připsala na své konto již osmnáctý triumf v historii!

Rogersová s Vandewegheovou vybojovaly titul
Před rozhodující čtyřhrou byly šance otevřené. Opařené Američanky vstupovaly do duelu poměrně zamlklé, kdežto Bělorusky byly v laufu. Nehrající kapitán Doubrou nasadil do klíčové bitvy singlistky Sabalenkovou se Sasnovičovou, avšak tento krok se nakonec neukázal jako příliš dobrý.  

Běloruská dvojice v úvodním setu nezvládla klíčové momenty v závěru prvního setu a po dvou ztracených podáních se ujaly vedení v zápase Američanky. Sabalenková se Sasnovičovou se však ve druhé sadě výrazně zvedly a málem si vynutily rozhodující set. Americká dvojice však dokázala odvrátit hned dva setboly a v důležitém tiebreaku Vandewegheová s Rogersovou pečetily vítězství svého týmu! Američanky tak získávají cennou trofej poprvé po sedmnácti letech. Nejúspěšnější země této kolektivní soutěže získala na své konto již osmnáctou trofej v historii! 

Sasnovičová otočila duel se Stephensovou
Finále letošního ročníku Fed Cupu nabízí obrovské drama. Američanka Sloane Stephensová měla druhé utkání nedělního programu výborně rozehrané, když vedla v rozhodujícím setu již 5:2 a byla nesmírně blízko zisku třetího, rozhodujícího bodu. Vítězka letošního US Open však závěr utkání nezvládla. Běloruska Aljaksandra Sasnovičová předvedla parádní obrat, po kterém zvítězila po setech 4:6, 6:1, 8:6, což znamená, že bude muset rozhodnout až závěrečná čtyřhra. 

Vandewegheová získala pro USA druhý bod
Po sobotní hladké výhře si světová desítka Vandewegheová připsala ve finále Fed Cupu i druhé vítězství. Vypořádala se nejen s Arynou Sabalenkovou, ale také s nepřízní obecenstva, které hnalo svou hráčku za úspěchem. A nescházelo mnoho, aby Sabalenková pořádně zápas zdramatizovala.

Vandewegheová sice zvítězila 7:6(5), 6:1, ale v prvním setu čelila dokonce setbolu. V desátém gemu ho dokázala odvrátit a následně na returnu vybojovala první brejk. Jenže sadu nedoservírovala a naopak se dostala do problémů v tiebreaku, kde prohrávala už 1:4. S nepříznivým vývojem skóre si ale poradila a zkrácenou hru zvládla. Ve druhém setu už bylo utkání plně v režii americké tenistky.

Bělorusko – USA 2:3
Aryna Sabalenková – CoCo Vandewegheová 6:7(5), 1:6
Aljaksandra Sasnovičová – Sloane Stephensová 4:6, 6:1, 8:6
Sabalenková, Sasnovičová – Rogersová, Vandewegheová 3:6, 6:7(3)