Kvůli čistění brýlí dostává napomenutí. Teď je to lepší, chválí Čong tenisové inovace

- Tomáš Macák

K prvnímu finalistovi Next Gen ATP Finals Rubljovovi se Hjon Čong přidal až pozdě večer. Po skvělém začátku se mu zápas s ruským tenistou Medveděvem nečekaně protáhl, přesto ho ale nakonec zvládl. Po pětisetové bitvě přišla řeč také na novinky, které se v Miláně testují. A ocenil především hodiny, které počítají čas mezi podáními. „Musím si čistit brýle a na jiných turnajích dostávám varování,“ vítá Čong to, že si takto pětadvacetivteřinové intervaly může sám pohlídat.

Byla už téměř půlnoc, když po napínavém semifinále dorazil mezi novináře. Ti se ho následně zeptali na to, jestli by mohl jmenovat dvě změny, které mu v rámci testování nového formátu tenisu přijdou pozitivní. „První inovací, která se mi líbí, jsou velké hodiny, které měří čas mezi servisy, protože jinak dostávám od rozhodčího varování, neboť si musím očistit brýle. Napomínání mě pak provází celý zápas,“ řekl Čong.

Nad druhou novinkou, kterou vítá, už musel chvíli přemýšlet. „Nevím. Možná pravidlo o servisu s tečí pásky. Je těžké vybrat dvě věci," přemítal hráč, který se momentálně v žebříčku nachází na 54. místě.

Vedle těchto změn se na milánském Next Gen ATP Finals testuje rovněž formát kratších setů na čtyři vítězné gemy, komunikace mezi trenérem a hráčem přes sluchátka nebo kurt bez čarových rozhodčích.

Korejský tenista zatím v Miláně předvádí velkou jízdu. Ve skupině Čong vyhrál všechny tři zápasy a po semifinálové pětisetové bitvě postoupil do přímého boje o titul. O něj se utká s nasazenou jedničkou turnaje Andrejem Rubljovem, na kterého umí. Letos ho porazil v srpnu na americkém turnaji ve Winston Salem a právě ve skupinové fázi Turnaje mistrů pro tenisty do 21 let.

Svého soupeře tak celkem zná a nemusí vymýšlet žádnou složitou taktiku. „Potřebuji si odpočinout, už je dvanáct v noci. Víme jak proti sobě navzájem hrát, takže teď potřebuji jen spát," připomněl unavený Čong, který se na akci do italského města kvalifikoval z předposledního místa. 

I kdyby to ve finále jihokorejskému tenistovi nevyšlo, tak zřejmě moc zoufat nebude. „V tomto roce jsem dosáhl mnoha dobrých věcí. Dostal jsem se poprvé do třetího kola grandslamu, kde jsem si zahrál proti Nišikorimu a také vybojoval první semifinále na okruhu ATP. Už teď mám na tento rok dobré vzpomínky,“ připomněl jednadvacetiletý hráč. 

Porazí Čong ruského tenistu i potřetí a ovládne tak premiérový ročník Turnaje mistrů pro hráče budoucnosti?