Terminátor, kterému znovu došly baterky. Thiem přesto opět vylepšil své maximum

- Jan Vojkůvka

Rakušan Dominic Thiem se svým způsobem zdá být nepoučitelný. Opět patřil k hráčům, kteří odehráli na nejvyšší úrovni nejvíce turnajů v sezoně a opět mu v závěru sezony došly síly. Ale znovu, stejně jako v minulé sezoně, mu skvělé výkony až do září vynesly postup na londýnský Turnaj mistrů.

S nadsázkou se dá říci, že Dominic Thiem opakuje stále dokola stejné chyby. Stejně jako v roce 2014, stejně jako v sezoně 2015 a i v minulém ročníku. Ve všech třech zmíněných letech se rozhodl objet co možná nejvíce turnajů a doplatil na to v závěru roku, kdy se na jeho konto kupila jedna porážka za druhou.

Zdá se být neustále opakovaným jevem, že jakmile přijde září, či říjen, Thiem prohrává a na každou jednotlivou výhru se neskutečně nadře. A letošní rok není výjimkou. Ale stejně jako loni, tak i letos dostane šanci na londýnském Turnaji mistrů, kam se podruhé v kariéře vydá a tentokrát by rád prošel ze základní skupiny do semifinále.

Čtvrtý hráč světa má za sebou skvělý rok, během něhož slavil 49 výher a musel překousnout 25 porážek. Probojoval se do svého prvního finále Masters v kariéře, když v Madridu prohrál až s Rafaelem Nadalem.

Kromě toho získal turnajový titul v brazilském Riu a došel do finále na antuce v Barceloně. Na semifinále z French Open navázal postupy do čtvrtých kol na zbylých třech grandslamech a vylepšil si znovu žebříčkové maximum.

V září se Thiem účastnil vůbec premiérového ročníku Laver Cupu a podílel se na vítězství týmu Evropy. V jediném odehraném utkání zdolal ve třech setech Američana Johna Isnera.

I přesto, že je na žebříčku v současnosti nejvýše, kdy byl, oproti minulé sezoně to nebyla z jeho strany tak vydařený rok. Zatímco v minulém roce získal 4 tituly, letos se musel spokojit jen s jednou trofejí. A konec sezony měl rovněž horší. Zatímco loni se v září ještě podíval do finále v Métách, letos od vyřazení na Australian Opěn vyhrál jen dva zápasy a hned pět jich prohrál.

I tak ale čtyřiadvacetiletý mladík potvrdil, že kvality má obrovské a cílí na nejlepší výsledek z ATP Finals. V jeho neprospěch však hovoří ona tradiční podzimní špatná forma, s níž se musí popasovat více, než se samotnými soupeři na kurtu.

Jak se prosadí v konkurenci Rafaela Nadala, Grigora Dimitrova a Davida Goffina?

Dominic Thiem, 24 let, Rakousko
Pozice v žebříčku: 4. (ATP Race to London: 4)
Letošní bilance: 49-25
Titul: Rio de Janeiro
Celkově tituly na okruhu ATP: 8