Fed Cup: Nebudete to mít zadarmo! Bělorusky proti Američankám srovnaly na 1:1

- Jan Vojkůvka, Tomáš Macák

Běloruské tenistky plní v Minsku náročnou fedcupovou misi. Ve finále proti Spojeným státům se pokouší favorizované soupeřky překvapit a ukořistit vysněný titul. První trhlinu v jejich plánu ale přinesl hned úvodní zápas, ve kterém Aljaksandra Sasnovičová nestačila na CoCo Vandewegheovou. Vše ale zachránila domácí jednička Sabalenková, která porazila vítězku letošního US Open Sloane Stephensovou. Skóre je tak po prvním hracím dni 1:1.

Sabalenková překvapila Stephensovou

Další krok, který by měl Američanky nasměrovat za ziskem osmnáctého Fed Cupu, byl na Sloane Stephensové. Ta ovšem své utkání proti běloruské jedničce Aryně Sabalenkové nezvládla. Domácí tenistka se favoritky nezalekla a naopak předváděla odvážný tenis, který jí a jejímu týmu vynesl výhru 6:3, 3:6 a 6:4. Před nedělním programem je tak vše otevřené.

Za vítězstvím směřovala devatenáctiletá Sabalenková hned od začátku. Už ve druhé hře totiž sebrala americké soupeřce podání. Stephensová jí to v sedmé hře vrátila, ale hned v té následující opět o svůj servis přišla. Domácí tenistka už pak set doservírovala.

O osudu druhé sady rozhodl šestý gem, ve kterém se letošní šampionce z newyorského grandslamu, povedlo Bělorusku brejknout.

Rozhodující set druhého zápasu finále Fed Cupu byl od úvodu nervózní. Obě hráčky si totiž až do stavu 3:3 ani jednou neudržely servis. Vítězný brejk si pak schovala Sabalenková až na desátý gem. 

Finále, které se po třech letech musí obejít bez českých tenistek, zahájilo utkání mezi Aljaksandrou Sasnovičovou a čerstvou členkou elitní světové desítky Coco Vandewegheovou. Favorizovaná Američanka úvodní zápas posledního fedcupového víkendu sezony vyhrála 6:4, 6:4.

Do zápasu vstoupila Vandewegheová nejlépe, jak jen mohla. Hned v prvním gemu obrala Sasnovičovou o servis a výhodu brejku si donesla až do koncovky úvodní sady. Také ve druhém setu zahájila desátá hráčka světa brejkem, ale tentokrát domácí Sasnovičová kladla mnohem větší odpor a předvedla okamžitý rebrejk.

Vandewegheová však dala jasně najevo, že o komplikace nestojí a ve třetím gemu opět prorazila Bělorusce podání. Sasnovičová, kterou se snažili za úspěchem hnát domácí fanoušci, ještě ve druhém setu zabojovala a v osmém gemu srovnala na 4:4. Když ale vzápětí počtvrté v utkání prohrála podání, byl její osud zpečetěn. Američanka totiž následně v desátém gemu proměnila hned první mečbol.

Bělorusko – USA
Aljaksandra Sasnovičová (87.) – CoCo Vandewegheová (10.) 4:6, 4:6
Aryna Sabalenková (78.) – Sloane Stephensová (13.) 6:3, 4:6, 6:4