Zazpíval si s Federerem a vyhrál první Masters. Dimitrov poprvé zakončí rok v Londýně

- Jan Vojkůvka

Životní sezona Grigora Dimitrova má před sebou samotné vyvrcholení. Bulharský tenista je dalším z řady nováčků, kteří si premiérově zahrají na Turnaji mistrů. Mezi hvězdy ho vyneslo zejména první vítězství na turnaji série Masters.

Na začátku kariéry se mu kvůli hernímu stylu říkalo Baby Federer. Dlouhodobě patřil do širší světové špičky, ale prorazit nedokázal. Postupem času se začal stále více ohrazovat proti své neoblíbené přezdívce, která navíc začala být používána stále méně, když se bulharskému tenistovi nedařilo prodat svůj potenciál. Po dvou letech bez titulu však přišla průlomová sezona 2017.

Vstoupil do ní senzačně. Ziskem titulu v Brisbane přerušil svůj dlouhý půst, který trval od léta 2014. Následně svou vynikající formu potvrdil postupem do semifinále Australian Open, svého teprve druhého grandslamového semifinále v kariéře.

Tím dal Dimitrov zcela jasně najevo, že po dvou letech, kdy se nemohl mezi ostatními hráči prosadit, se hodlá vrátit do bojů o elitní desítku.

Když posléze v únoru vyhrál svůj druhý letošní titul na domácím turnaji v Sofii, okamžitě se Dimitrov dostal do skutečného popředí zájmu, který už dlouho nezažil. Byl to opět ten hráč, o jehož potenciálu a schopnostech se básnilo v letech předchozích.

Čas mezi turnaji si krátil oblíbenými činnostmi, kterými dokázal uklidnit svou bouřlivou povahu. Tenisové fanoušky potěšil také pěveckým vystoupením společně s Rogerem Federerem a Tommy Haasem, se kterými zapěl klasickou píseň 'Hard To Say I'm Sorry'.

Jak ale skvěle začal, tím hůře následně pokračoval. Radost Dimitrovových fanoušků začaly hatit nevýrazné výkony jejich miláčka v Severní Americe i na antuce. Série čtyř porážek v řadě v březnu a dubnu opět daly poznat nevyrovnanosti, která Bulharovi nedovolovala dlouho roky uspět.

O to větším úspěchem bylo semifinále v Queen's a osmifinále ve Wimbledonu na oblíbené trávě. Přesto tomu stále chyběla pověstná třešnička na dortu. A ta přišla před US Open.

Dimitrov poprvé v kariéře získal titul na turnaji série Masters, když bez ztráty setu senzačně ovládl betony v Cincinnati a poprvé od června 2015 znovu vybojoval místo v elitní světové desítce. Přišel sice následný neúspěch na americkém grandslamu, kde vypadl nečekaně už ve druhém kole, ale o pozici mezi elitou už nepřišel.

 

?

Příspěvek sdílený Grigor Dimitrov (@grigordimitrov),Srp 22, 2017 v 6:07 PDT

Ač mu v posunu žebříčkem hodně pomohla absence Djokoviče, Murrayho nebo Wawrinky, v závěru sezony potvrdil, že si svou pozici i přes nevyrovnanost výkonů zasloužil. V Pekingu došel do semifinále, v Šanghaji do čtvrtfinále a ve Stockholmu do finále. A konečně si mohl říct, že je účastníkem Turnaje mistrů.

Jak ale dopadne jeho premiéra?

Grigor Dimitrov, 26 let, Bulharsko
Pozice v žebříčku: 6. (ATP Race to London: 6.)
Bilance v letošní sezoně: 44 výher – 19 porážek
Tituly: Brisbane, Sofie, Cincinnati
Celkově tituly na okruhu ATP: 7