Vydařená exhibice! Federer zdolal Murrayho, gem získal i v suknici

- Filip Lefenda

Roger Federer porazil v charitativním utkání ve skotském Glasgow domácího oblíbence Andy Murrayho. Exhibiční duel, který bavil zaplněnou halu i oba aktéry, skončil vítězstvím Švýcara v poměru 6:3, 3:6 a 10:6. Jeden gem přitom Federer vyhrál i v kiltu.

Nehrálo se v nijak závratném tempu, cílem bylo pobavit a vybrat peníze na dobrou věc. Murray, jenž po Wimbledonu předčasně ukončil sezónu vinou bolavé kyčle, stále není zcela fit. A to bylo ostatně vidět i v exhibičním utkání, které trojnásobný grandslamový vítěz prohrál.

O to více byl třicetiletý Brit vděčný, že švýcarská legenda dorazila. „Ve Skotsku žádné profesionální turnaje nejsou. Možná to tak dnes bylo jedinkrát, kdy si Roger v této zemi zahrál,“ vysvětloval Murray na tiskové konferenci a pokračoval. „Velice si toho vážím. A to i proto, že si udělal čas před Turnajem mistrů, který ho příští týden čeká,“ vyzdvihl kamarádův počin hráč, který se v pondělním vydání žebříčku ATP propadl ze třetího místa na šestnácté. Pro Murrayho jde o nejhorší umístění od května roku 2008.

Tyto myšlenky ale jistě během duelu v hlavě neměl. Společně s Federerem Brit bavil publikum měrou vrchovatou. Vrcholem večera pak byla pasáž druhého gemu druhého setu, v níž si Švýcar za bouřlivých ovací navlékl národní suknici, tzv. kilt, v níž vítězně odehrál celý gem. 

Zahanbit se nenechal ani domácí miláček publika, jenž kontroval stylovým baretem s parukou.

Hlavně nespěchat
O šest let starší Federer svému kolegovi na tiskovce otevřeně poradil. „Prostě se musíš uzdravit,“ pokynul Murraymu. „Tak to je. Vezmi čas, i kdyby to trvalo déle. Když se vracíte, chcete se cítit stoprocentně fit, jinak nemůžete porážet ty nejlepší. Nemůžete vyhrávat velké turnaje a to je frustrující,“ věděl dobře Švýcar, o čem mluví. I on před rokem ukončil ročník již zkraje července po Wimbledonu.

„Vždy se chcete vrátit co nejrychleji, ale někdy je třeba své cíle chvíli odložit. Andy by neměl spěchat,“ upřesnil vášnivý sběratel grandslamových trofejí. Ve své vitrínce jich má už devatenáct.

A tak zatímco bude Murray pokračovat v rekonvalescenci, Federera čeká popatnácté v kariéře Turnaj mistrů. Mentálně se na něj v Glasgow naladil víc než dobře.