Turnaj plný experimentů začíná! Osm revolučních změn, které se vyzkouší při NextGen Finals

- Jan Vojkůvka

Premiérový ročník NextGen ATP Finals v italském Miláně je tady! Po pondělním losu už schází poslední hodiny do úterního ostrého začátku tzv. Turnaje mistrů do 21 let. Samotný turnaj ale nedoprovází jen velká očekávání, ale také velká kontroverze. Ta je způsobena zejména revolučními novinkami, které se vyzkouší v praxi.

Doposud to byla jen teorie, ale už od úterý se začnou zkoušet nejrůznější novinky a revoluční změny, které by jednou mohly být součástí profesionálního ATP okruhu. Zatímco některé novinky by milovníci tenisu uvítali, dalších se hrozí a vehementně proti nim protestují. Co nás tedy v Miláně čeká?

Kratší formát zápasů
Zápasy budou hrané na tři vítězné sety, ale zároveň pouze do čtyř gemů s tradičním rozdílem dvou gemů. Pokud bude na konci sady stav 3:3, bude následovat tiebreak.

Gemy bez výhod
Velkou změnou, která by měla zamezit dlouhým tahanicím o jednotlivé gemy, je zavedení pravidla No-Ad, tedy hry bez výhod. Stejně jako v zápasech čtyřhry by tak během shody přišel rozhodující bod.

Servis s tečí pásky
V současnosti se podání opakuje ve chvíli, kdy míček vyslaný ze servisu tečuje pásku a přitom dopadne do koridoru pro podání. Dle nového pravidla by však takové servisy byly brány jako platné a teč pásky by byla součástí hry.

Bez čárových rozhodčích
Bez práce se v Miláně ocitnou čároví rozhodčí. Místo nich budou dopady míčku sledovat kamery z revolučního projektu „Hawk-Eye Live“, tedy živého jestřábího oka, které bude sledovat všechny lajny na kurtu. Jediným rozhodčím na dvorci tak zůstane pouze umpirový sudí, kterému budou pomáhat lidé a technika v zázemí.

Kratší rozehrávka
Místo tradičních deseti minut, které hráči mají po příchodu na dvorec na to, aby proběhl los a rozehrávka, by se předzápasový program zkrátil na pouhých pět minut.

Hodiny počítající přestávky
Doposud na dodržování časových limitů na servis či během přestávek mezi gemy dohlížel umpirový rozhodčí. Dle nového pravidla by na dvorci byly umístěny viditelné velké hodiny s časovačem, jež by měřily čas mezi servisy a hlídaly 25 vteřinové povolené pravidlo. Stejně tak by za jejich pomoci byly hlídány přestávky mezi sety, pauzy na ošetření a také pětiminutová rozehrávka před zápasem.

Medical Time-out
Nová pravidla také počítají s omezením možnosti hráčů nechat se ošetřit. V Miláně bude moci každý tenista využít přestávku na ošetření pouze jednou za celý zápas.

Volný pohyb diváků
Během zápasů bude povoleno divákům přicházet a odcházet z tribun bez omezení.