Žebříčkové zemětřesení! Djokovič s Murraym vypadli z elitní desítky, Brit ztratil po Paříži hned 13 pozic

- Filip Lefenda

Velké změny zaznamenala s blížícím se koncem sezóny elitní desítka mužského žebříčku, jejímiž členy nově nejsou Novak Djokovič ani Andy Murray! Oba tenisoví velikáni ukončili letošní soutěžní ročník vinou zdravotních problémů předčasně a ztrácejí tak ohromné množství bodů.

Před rokem byla jejich vzájemná rivalita ozdobou, letos zažívají strmý pád. Brit Andy Murray opustil v novém vydání žebříčku po třech letech vedoucí desítku, Srb Novak Djokovič není v TOP 10 dokonce poprvé od března 2007, tedy po více jak deseti letech!

Obě bývalé světové jedničky doplatily na prahu třicítky na zdravotní trable. Djokovič ukončil sezónu po Wimbledonu, na němž zkraje druhé setu skrečoval kvůli problémům s loktem své čtvrtfinálové utkání s Tomášem Berdychem. Rovněž v případě Murrayho byl posledním letošním turnajem domácí travnatý grandslam. I Brit na něm dohrál ve čtvrtfinále, když nakonec prohrál dobře rozehraný zápas s Američanem Querreym. Za stavu 2:1 na sety tehdy Murray ve čtvrtém a pátém dějství uhrál dohromady jen dva gemy a šok byl na světě. V jeho případě hraje roli bolavá kyčel.

Jak si tedy oba borci, kteří ve druhé půlce sezóny ztratili obrovskou porci bodů, aktuálně vedou? Djokovič klesl v pondělí o pět pozic a je dvanáctý. Murray je na tom po pařížském turnaji Masters, který před rokem vyhrál, ještě hůře. V pořadí ATP se Brit propadl hned o třináct pozic na aktuální 16. místo, což je jeho nejhorší umístění od května roku 2008.

Žebříčku vévodí Španěl Rafael Nadal, který si minulý týden v Paříži zajistil pro letošní sezónu jistotu konečné první pozice. Nejlepší Čech Tomáš Berdych, pro nějž již sezóna skončila, zůstal v novém vydání devatenáctý.