Pařížské pohádky: Finále nabídne souboj o obrovskou senzaci i Turnaj mistrů

- Jan Vojkůvka

Pařížský turnaj Masters píše hned dva pohádkové příběhy. V první se americký tenista Jack Sock natahuje po letence na londýnský Turnaj mistrů, ve druhé Srb Filip Krajinovič usiluje o životní úspěch a průlom ve své kariéře. Oba zároveň hrají o největší úspěch i titul kariéry. Komu bude napsán šťastný konec?

Pětadvacetiletý Krajinovič vlastně ani nemůže prohrát. Už postupem do finále dosáhl takového úspěchu, o kterém snad ani nedoufal. V Paříži se musel rvát v nevyzpytatelné kvalifikaci či čelit dělovým servisům Američanů Querreyho a Isnera. Cestu do finále mu „usnadnilo“ odstoupení Rafaela Nadala, s nímž se měl utkat ve čtvrtfinále.

Avšak vítěz pěti letošních antukových challengerů se v pařížské hale Bercy popasoval se vším, a když v tiebreaku třetí sady v semifinále pokořil Isnera, stal se Krajinovič obrovskou pařížskou senzací. A rád by svou magickou jízdu dotáhl až do konce. Vždyť doposud nebyl na ATP Tour ani ve čtvrtfinále.

O největší úspěch kariéry bude bojovat ale i Jack Sock. Rovněž pětadvacetiletý tenista prožíval v létě a na podzim velmi složité období, když od turnaje v Montrealu v srpnu prohrál pět zápasů v řadě. Už minulý týden v Basileji se ale herně zvedl a v Paříži se prokousal do svého premiérového finále na ATP World Tour 1000.

Dál tak živí naději na Turnaj mistrů. Tam se kvalifikuje v případě, že v Paříži dokáže získat svůj největší titul kariéry. V jednom utkání tak může dosáhnout hned na tři životní milníky. Kromě největšího titulu a kvalifikace do Londýna by se poprvé v životě dostal do elitní světové desítky. O motivaci tak má Sock jednoznačně postaráno.

Zároveň ho ale může vědomí, že má před sebou bezpochyby životní zápas, svazovat. V tomto ohledu na tom ale Krajinovič není o moc lépe. Zisk pařížského triumfu by mu zajistil na celou příští sezonu jistotu účasti na turnajích ATP a nemusel by si lámat hlavu s obhajobou bodů za pět challengerových titulů.

Oba tenisté prožívají v Paříži doslova snový turnaj. Který ale dotáhne pohádkovou jízdu až k vítěznému konci? Finále začíná v 15:00.