WTA Elite Trophy: Vandewegheové došla šťáva. Görgesová po skvělém obratu slaví titul

- Jan Vojkůvka

Američanka CoCo Vandewegheová sice vstupovala do finále v Ču-chaji v roli mírné favoritky, ale v průběhu zápasu s Němkou Julií Görgesovou zcela odpadla. Finálový zápas ovládla světová osmnáctka Görgesová za 81 minut v poměru 7:5, 6:1.

Německá tenistka Julia Görgesová, která v letošní sezoně krátce spolupracovala ve čtyřhře také s Barborou Strýcovou, definitivně převzala taktovku hry za stavu 2:5 v prvním setu. Od té chvíle povolila Vandewegheové pouze jeden gem. Görgesová prolétla turnajem v čínské Ču-chaji bez ztráty setu a na WTA Elite Trophy získala největší titul kariéry.

Vítězka nedávného Kremlin Cupu v Moskvě, a držitelka nyní už čtyř trofejí z okruhu WTA, nevstoupila do utkání vůbec dobře a vše nasvědčovalo tomu, že její soupeřka naváže na parádní semifinálový výkon. Vandewegheová v semifinále nečelila ani jednomu brejkbolu, hrála razantně od základní čáry a perfektně servírovala.

Jenže právě silná zbraň Američanky znenadání odešla. Görgesová se začala herně zvedat a její soupeřka naopak upadat pod stále větší herní krizi. V prvním setu Němka otočila z 2:5 na 7:5 a její šňůra vyhraných gemů v řadě se nakonec zastavila na sedmi, když do druhého dějství vstoupila brejkem, který také potvrdila.

Za stavu 2:0 povolila Görgesová Američance udržet podání, to však bylo z její strany definitivně vše. Německá hráčka opět vytvořila obrovský tlak na trápící se soupeřku a další šňůrou čtyř gemů v řadě zápas ukončila. V sedmém gemu na returnu využila druhý mečbol.

Görgesová prožívá výbornou druhou polovinu sezony, během níž se z 56. místa na světě vyhoupla až na 18. pozici. A titul v Ču-chaji jí navíc pomůže vylepšit kariérní maximum, když se vyšplhá až na 14. příčku. Jejím dosavadním žebříčkovém maximem bylo 15. místo.

Poražená finalistka ale také nemusí příliš smutnit. Na kýženou trofej sice nedosáhla, ale její výsledky na Elite Trophy ji poprvé v kariéře vynesou do elitní světové desítky.

Finále dvouhry
Julia Görgesová (GER) - CoCo Vandewegheová (USA) 7:5, 6:1
Finále čtyřhry
Lu, Čang (CHN) - Tuan, Han (CHN) 2:6, 1:6