WTA Elite Trophy: Vandewegheová s Görgesovou dominovaly a zahrají si o titul

- Jan Vojkůvka

Třetí ročník WTA Elite Trophy v čínské Ču-chaji dospěl do své vyřazovací fáze. Postup do finále vybojovala v úvodním semifinále Němka Julia Görgesová, která ve dvou setech porazila přemožitelku Barbory Strýcové Anastasiji Sevastovovou. Druhou finalistkou se stala Američanka CoCo Vandewegheová, která dominovala utkání proti Australance Ashleigh Bartyové.

Semifinále v Ču-chaji se poprvé v historii odehrálo bez českého zastoupení. Během premiérového ročníku se až do finále prokousala Karolína Plíšková a v minulé sezoně se Petra Kvitová radovala dokonce z celkového triumfu.

Letos na jejich úspěchy nedokázala navázat Barbora Strýcová, která i při své druhé účasti na Elite Trophy skončila ve skupině. Z její základní části se přes Strýcovou do vyřazovacích bojů probojovala Lotyška Anastasija Sevastovová, která ale v semifinále nestačila na skvěle hrající Němku Julii Görgesovou.

Německá tenistka duelu s lotyšskou hráčkou jasně vládla a za celý zápas nečelila ani jednomu brejkbolu. Sama se dostala k devíti šancím na zisk soupeřčina podání a ve třech případech byla také úspěšná. Do souboje o titul postoupila za pouhých 72 minut po hladkém vítězství dvakrát 6:3.

Ve finále Görgesovou doplnila americká tenistka CoCo Vandewegheová, jež odpoledne smetla z kurtu za 64 minut Australanku Ashleigh Bartyovou rovněž po výsledku 6:3, 6:3.

Vandewegheová se blýskla zejména výkonem na servisu. Při vlastním podání prohrála pouhých 6 fiftýnů a Bartyové nedovolila ani jeden brejkbol. Navíc odservírovala hned pět čistých her, včetně závěrečného gemu utkání. O postupu přitom mohla rozhodnout už na returnu, ale v osmé hře druhé sady neproměnila ani jeden ze tří mečbolů.

Semifinále dvouhry
Julia Görgesová (GER) – Anastasija Sevastovová (LAT) 6:3, 6:3
CoCo Vandewegheová (USA) – Ashleigh Bartyová (AUS) 6:3, 6:3