Černý kůň Wimbledonu? Baghdatis se na trávě rozehrává ke skvělým výkonům

- Petr Šístek

Jediný opravdu převratný úspěch zaznamenal sympatický Kypřan ještě jako dvacetiletý mladík v roce 2006, když z pozice nenasazeného hráče dokázal dojít do finále Australian Open, v němž ve čtyřech setech podlehl tehdy suverénnímu Rogeru Federerovi. Během další dekády byl vždy nepříjemným soupeřem, ale nejvyšší příčky žebříčku již nikdy neatakoval. Jeho poslední výsledky ale naznačují, že bychom na blížícím se Wimbledonu mohli očekávat z jeho strany velmi dobré výkony.

Nejlepší výsledek právě probíhající sezony zaznamenal Baghdatis na turnaji kategorie ATP 500 v Dubaji, kde došel až do finále, v němž srdnatě vzdoroval Stanu Wawrinkovi. Poté ale z jeho strany přišla série nevýrazných výsledků. Částečný průlom přišel na Roland Garros, kde Baghdatis v úvodním kole hladce přehrál Gillese Mullera a v kole druhém sehrál skvělý zápas s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou, s nímž nakonec nevyužil vedení 2:0 na sety.

Poté se přesunul na oblíbenou trávu, na níž je jeho nejlepším výsledkem semifinále Wimbledonu z nadmíru úspěšného roku 2006, ale na turnaji ve Stuttgartu ve třech setech nestačil na domácího Jana-Lennarda Struffa. Na následném podniku v Halle ale dal vzpomenout na svá nejslavnější léta, když v úvodním kole přemohl třetího nasazeného Tomáše Berdycha, osmého tenistu světa.

Zatímco mnoho tenistů po cenném skalpu následně nezvládne další utkání, Baghdatis si v osmifinále vyšlápl i na trávě skvěle hrajícího Dustina Browna, jenž již v druhém týdnu Roland Garros vyhrál travnatý challenger v Manchesteru, čímž si zajistil divokou kartu na Wimbledon. Ve čtvrtfinále již byl nad síly jednatřicetiletého Kypřana domácí talent Alexander Zverev, jenž následně přemohl i osminásobného vítěze turnaje Rogera Federera, ale i přesto Baghdatis vyslal soupeřům jasný signál, že je s ním na travnatém povrchu nutno počítat.

Tento týden Baghdatis plní roli devátého nasazeného na turnaji v Nottinghamu. V úvodním kole tak měl volný los a v tom druhém si s přehledem poradil s Rusem Donským a ještě fanoušky pobavil parádní rybičkou.

Ve středu pak zvládl vybojovat výhru v těžkém utkání se skvěle servírujícím Samem Querreym, v němž odvrátil dva mečboly a po výsledku 1:6, 7:6(8) a 6:4 postoupil do čtvrtfinále, ve kterém se utká s turnajovou dvojkou Pablem Cuevasem. Navzdory žebříčkovému postavení bude výrazným favoritem a již nyní je jisté, že bez ohledu na výsledek jeho účinkování v Nottinghamu bude Baghdatis ve Wimbledonu patřit do skupiny tenistů, které by ti nejlepší v úvodních kolech potkali jen velmi neradi.