Halepová zakončí sezónu jako světová jednička, na Floridě převzala trofej

- Filip Lefenda

Semifinalistka Roland Garros Simona Halepová je třináctou ženou historie WTA, která zakončí sezónu na pozici singlové světové jedničky. Vůbec poprvé přezimuje na trůnu hráčka z Rumunska, ta v neděli na Floridě převzala trofej.

„Gratulujeme Simoně Halepové, která zakončí sezónu 2017 v roli světové jedničky,“ vysekl šestadvacetileté hráčce poklonu Colm McLoughlin, výkonný místopředseda společnosti Dubai Duty Free, která je partnerem WTA. „Simona má za sebou skvělou sezónu, získala titul v Madridu a zahrála si finále na Roland Garros,“ pokračoval.

„Pro zbývající část roku jí přejeme vše nejlepší a těšíme se, že ji brzy uvidíme hrát na turnaji v Dubaji, kde má spoustu fanoušků,“ poznamenal McLoughlin.

Halepová se stala 9. října v pořadí pětadvacátou ženskou světovou jedničkou poté, co se na turnaji v Pekingu probojovala do finále. Jistotu vedoucí příčky má garantovánu i po 9. listopadu, kdy se ženský žebříček pro rok 2017 oficiálně uzavírá.

„Jsem velmi hrdá, že končím sezónu jako jednička,“ nechala se slyšet Halepová. „Pracovala jsem nesmírně tvrdě na tom, abych byla tou nejlepší hráčkou, jakou dovedu být. Je to pro mě pocta,“ prohlásila hráčka, která v St. Petersburgu na Floridě převzala z rukou prezidenta WTA Mickyho Lawlera trofej pro vítězku žebříčku.

V lednu roku 2014 pronikla Halepová poprvé v kariéře do elitní desítky, v níž je nepřetržitě již 196 týdnů. Letos ovládla antukový turnaj v Madridu, když ve finále porazila Francouzku Mladenovicovou. O titul si zahrála ještě na dalších čtyřech akcích (Roland Garros, Řím, Cincinnati, Peking), klíčové souboje o trofeje však nezvládla a skončila vždy těsně pod vrcholem.