Pospíšil a Michalička v Ostravě postupují a hodnotí své zápasy

- Jozef Valenčík

Druhé kolo kvalifikace Prosperita Open poslalo do hry od 11:00 hned dva české zástupce a oba svá klání zvládli. Jaroslav Pospíšil a také Marek Michalička si tak zahrají zítra o postup do hlavního pavouka.

Druhý hrací den ostravského Prosperita Open otevřel na centrálním dvorci Jaroslav Pospíšil. Ten ve druhém kvalifikačním kole vyzval Slováka Filipa Horánského. Pospíšil začal dobře a v prvním setu se dostal k brejku. O ten sice přišel, nicméně za stavu 4:4 se mu podařilo otočit gem ze stavu 40:15 a následně tento brejk dokázal i potvrdit. Po prvním setu se nad Ostravou spustilo lehčí krupobití, které hráče vyhnalo z kurtů. Tato přestávka však nebyla příliš dlouhá a aktéři se velmi rychle na dvorce vrátili. Toto přerušení evidentně neprospělo Horánskému, ten se jen těžko vracel zpět do rytmu a ve druhé sadě neuhrál ani gem a Jaroslav Pospíšil se tak mohl radovat z postupu do třetího kola kvalifikace po vítězství 6:4 a 6:0.

„Nezačal jsem dnes úplně ideálně, měl jsem hned v prvním gemu šanci na brejk, ale nahraný míč na téčku jsem netrefil. Zde tedy nastal první problém, že jsem soupeři neodskočil hned v úvodu. Následně jsem sice brejk získal, ale opět jsem o něj přišel. Zlom nastal za stavu 4:4, kdy jsem otočil skóre ze 40:15 a soupeře brejknul. Pak přišel déšť, krupobití nebo co to vlastně bylo a v dohrávce mi na začátku přálo třikrát štěstíčko, kdy mi pomohla páska a pak už jsem utkání dokázal v poklidu dohrát."

Pospíšil se s námi podělil také o své další tenisové plány: „Z turnajů bych chtěl určitě hrát v Prostějově, ale konkrétní plán ještě nemám. Momentálně řeším, co bude dál, hledám mladého hráče, se kterým bych mohl objíždět turnaje a plnil roli travel kouče."

Zatímco na centrálním kurtu zvítězil Pospíšil, tak na dvorci číslo 3 bojoval o postup do další fáze Marek Michalička. Ten první set zvládl s Brazilcem Dischingerem snadno 6:2 a ani ve druhém dějiství to nevypadalo na výraznější komplikace. Brazilec však již v prvním kole dokázal otočit zápas z mečbolu, a tak si musel Michalička dávat pozor na podobný průběh. Dischinger dokázal naplnit svou pověst a ve druhé sadě dohnat náskok Michaličky a vést dokonce 4:3, jenže český tenista si pomohl servisem a srovnal. V následné deváté hře soupeře brejknul a zápas již v poklidu dopodával.

„Podmínky dnes byly těžké, vždyť máme jen okolo devíti stupňů. Zápas byl také v průběhu přerušen, ale jednalo se o krátkou přestávku a z rytmu mě nějak nevyhodila. Soupeř udělal celkově víc chyb, a to mi situaci usnadnilo. Celkově v některých momentech hrál až zbytečně agresivně a z toho pramenily jeho chyby," zhodnotil český tenista průběh zápasu.

„Celkově se mi v sezóně ale nedaří, příčinu musím hledat hlavně u sebe, ve své hlavě. Tenis už umí hrát skoro každý, a je tak stále těžší se prosadit. Na druhou stranu je v letošní sezóně rozhodně největším zážitkem účast v prvním kole čtyřhry v Indian Wells, a to je největší zážitek nejen letošní sezóny, ale i celé mé dosavadní kariéry," dodal Marek Michalička na závěr rozhovoru.


Galerie