Malá Caroline konečně přerostla velkou Venus. Od první fotky až k Singapuru

- Tomáš Macák

Rozhodně nebyly favoritky, ale o titul si v Singapuru zahrály právě ony. Wozniacká porazila Venus Williamsovou poprvé v kariéře a svoji druhou finálovou účast na Turnaji mistryň tak přetavila v trofej. O zajímavou tečku za finále se postarala Judy Murrayová. Matka tenistů Andyho a Jamieho na Twitter přidala fotku, kde stojí malá Wozniacká vedle už tehdy známe tenistky.

Caroline Wozniacká na konci sezóny prolomila smůlu. Nejprve na turnaji v Tokiu až při své letošní sedmé finálové účasti oslavila první titul v roce 2017 a o více než měsíc později mohla nad hlavu pozvednout druhou - mnohem prestižnější trofej. Smůla prolomena podruhé. Byl to totiž osmý vzájemný zápas mezi dánskou blondýnkou s polskými kořeny a sedmatřicetiletou Američankou a teprve první, který dokázala Wozniacká vyhrát. 

Sedmadvacetiletá tenistka si vítězství nad Williamsovou velmi cení. „Osmička je moje oblíbené číslo. Doufala jsem, že ji aspoň jednou v kariéře porazím a teď tomu tak je," řekla Wozniacká pro web WTA

Pohled do statistik říká, že se dánská tenistka s Venus potkala poprvé v roce 2007, kdy Američance jako teprve sedmnáctiletá hráčka podlehla v americkém Memphisu. Realita je ale jiná. Obě se setkaly už o několik let dříve, což připomněla na svém twitterovém účtu Judy Murrayová. 

V singapurském finále to vypadalo na rychlou záležitost. Celkem v poklidu zvládla Wozniacká první set, který vyhrála 6:4. K hladké jízdě vše směřovalo především ve druhé sadě. Dánka měla Williamsovou už téměř na lopatkách, protože vedla 5:0, ovšem Američanka se neuvěřitelným způsobem vrátila do hry a snížila na 4:5. Zdálo se, že v tu chvíli může Wozniacké titul protýkat mezi prsty, ale vítězka 26 turnajů na okruhu WTA se dokázala vzpamatovat a udeřila brejkem, který znamenal vítězství na Turnaji mistryň. 

Pak už si mohla naplno užívat euforii z nejprestižnějšího titulu v karéře. Ačkoliv v minulosti byla Wozniacká světovou jedničkou, tak nikdy nevyhrála grandslam. „Jsem velmi pyšná na to, jak jsem celý týden hrála a jak jsem bojovala. Být tady s trofejí znamená hodně. Je to skvělý způsob, kterým se dá zakončit rok," zakončila šťastná Dánka.  

Rok 2017 zakončí Caroline Wozniacká jako třetí hráčka světa s puncem tenistky, která má na okruhu WTA v letošní sezóně nejvíce výher – 60.