Jednou nohou v hrobě. Ale vstaly jsme z mrtvých, smály se Babosová s Hlaváčkovou

- Jan Vojkůvka

Tímea Babosová na síti přeběhla na střed, přidřepla si a trefila náročný ale účinný volej. Míček prolétl kolem soupeřky, Andrea Hlaváčková padla na kolena a maďarská parťačka se za ní s širokým úsměvem rozběhla. Právě ovládly v Singapuru Turnaj mistryň ve čtyřhře. „Nemůžu tomu uvěřit,“ smála se po utkání česká šampionka, teprve šestá v historii.

Duel to byl náročný nejen psychicky, ale i fyzicky. Hlaváčková s Babosovou dlouho nemohly najít pohodu z předchozích zápasů, které jim na Turnaji mistryň vynesly postup až do finále. „Je to bláznivé. Přijde mi, že jsme byly jednou nohou v hrobě a vstaly jsme z mrtvých, protože nás přehrávaly,“ konstatovala po utkání Timea Babosová, která společně se svou spoluhráčkou musela otáčet nepříznivý vývoj zápasu, ve kterém česko-maďarská dvojice prohrála úvodní set.

„Úvod nám moc nevyšel, já jsem se s tím dost prala, ale ve druhé sadě jsme to změnily a šly do toho víc po hlavě,“ podotkla Babosová. Obrat ve skóre jim přinesl pátý letošní titul, na závěr roku ten nejcennější, který spolu vybojovaly.

Vítězství se ale nerodilo snadno a Bertensová s Larssonovou kladly tuhý odpor. Hlaváčková s Babosovou nakonec své sokyně udolaly 4:6, 6:4, 10:5, když ve druhé sadě dokázaly zpřesnit hru na podání a dostaly se více do tempa.

„Soupeřky hrály skvěle celý turnaj a byla to pro ně asi nejlepší část roku. Věděly jsme, že nás čeká náročný zápas a velký boj,“ řekla po zápase Hlaváčková, která po neúspěchu z roku 2012, kdy s Lucií Hradeckou na vytouženou trofej nedosáhla, dočkala o pět let později.

Přitom už v prvním setu byly Hlaváčková s Babosovou aktivnější, zahrály několik výborných vítězných míčů, ale dost je srážel vysoký počet nevynucených chyb. „Byly jsme možná trošku nervózní a nebylo to tak uvolněné jako v předchozích zápasech,“ přiznala Hlaváčková. „Ale zvládly jsme to a splnily si sen,“ dodala.

Česko-maďarská dvojice odehrála famózní podzim. Od vyřazení na US Open dokázaly Hlaváčková s Babosovou vyhrát 18 zápasů a jen jednou, ve finále v Pekingu, prohrály. Naopak získaly tituly v Quebecu, Taškentu, Moskvě a nyní také v Singapuru během finále celé sezony.

Emoce, které obě hráčky po vítězství prožívaly ještě umocnil fakt, že už v semifinále se staly součástí konce jedné velké historické etapy. Po výhře nad Latishou Čchan a Martinou Hingisovou to byly ony, kdo zažil poslední představení švýcarské legendy na dvorci. O pouhý den později navíc pozvedly nad hlavu jednu z nejcennějších trofejí na světě.

„Jsem ráda za to, jak jsme odehrály celý turnaj,“ řekla Babosová závěrem. „Je skvělé, že se ukázalo, že uspějí ty týmy, které do toho jdou naplno a nebojí se hrát odvážně v důležitých momentech,“ dodala.