Hingisová po Turnaji mistryň ukončí kariéru

- Filip Lefenda

Aktuálně hraný Turnaj mistryň je pro legendární Martinu Hingisovou poslední akcí v pozici aktivní hráčky. Sedmatřicetiletá Švýcarka ohlásila v rozhovoru pro deník Bild konec kariéry, ráda by se přitom rozloučila titulem. Deblová světová jednička, která 209 týdnů vévodila i pořadí dvouhry, získala na okruhu WTA 107 titulů. Hned pětadvacetkrát se radovala na grandslamech.

Se sdělením přišla hráčka narozená v Košicích před vstupem do Turnaje mistryň. Na tom startuje po boku Tchajwanky Čchan, s níž aktuálně táhne sérii 19 vítězství v řadě. To poslední přidaly světové jedničky právě ve čtvrtek, když si ve dvou setech poradily s Květou Peschkeovou a Němkou Grönefeldovou.

Nejpozději v neděli se tak Švýcarka s profesionálním tenisem rozloučí. Na okruhu působí Hingisová od roku 1994, o tři roky později se pak prodrala do pozice světové jedničky ve dvouhře. V sezóně 1998 si následně podmanila i deblový žebříček, v jehož čele je i momentálně.

V singlu získala Hingisová na okruhu WTA celkem 43 trofejí, dalších 64 turnajů pak vyhrála v deblu. V letošní sezóně se Švýcarka radovala ve čtyřhře celkem devětkrát.

S tenisem nekončí Martina Hingisová poprvé. V roce 2003 pověsila raketu na hřebík vinou problémů s kotníkem, o dva roky později se ale do soutěžního kolotoče vrátila. V roce 2007 však měla pozitivní test na zakázaný stimulant, který se jí do těla dostal během Wimbledonu. Pro podezření z vědomého dopingu ukončila kariéru podruhé.

Poslední comeback pak přišel před čtyřmi lety, Švýcarka už se však od té doby specializovala už jen na čtyřhru. V té se postupně stříbrná medailistka z Ria opět prodrala na první příčku, která jí patřila 67 týdnů. „Tentokrát už je konec definitivní,“ potvrdila v průběhu dne přímo ze Singapuru.