Schmiedlová dál chřadne, v Eastbourne padla potřinácté v řadě

- Daniel Kubelka

Měla to být sezóna, ve které bude atakovat elitní dvacítku tenisového žebříčku a myšlenky jedenadvacetileté Slovenky patrně mířily ještě výše. Namísto stoupání mezi elitou ženského tenisu ale Anna Karolína Schmiedlová zažívá doslova hororový průběh letošní sezóny.

Psal se dvanáctý říjen roku 2015 a rodačka z Košic právě vystoupala na své kariérní maximum, kterým bylo 26. místo žebříčku. Bylo několik týdnů před koncem sezóny a mladá Slovenka už věděla, že ten rok byl její životní. Na své konto si připsala své dva premiérové tituly na okruhu WTA, skalpy Wozniacké či Radwańské a vše nasvědčovalo tomu, že kariéra fedcupové reprezentantky bude ve vzestupné tendenci pokračovat i v úvodu tohoto roku. Vyjma finále z Ria minimální obhajoby v úvodních měsících, i to nasvědčovalo tomu, že si slovenská tenistka brzy bude moci honosit přízviskem hráčka světové dvacítky.

Však také po skončení sezóny Schmiedlová v rozhovoru pro TASR uvedla. „Tento rok byl pro mě jako ze sna. Kdyby mi někdo na začátku sezóny řekl, že budu ve světové třicítce, nevěřila bych mu. Porazila jsem kvalitní soupeřky,“ hodnotila pravoruká tenistka životní rok a netajila se vysokými ambicemi do roku dalšího. „Pevně věřím, že na výsledky dokážu navázat. Mý největším cílem bude olympiáda v Riu a také bych si ráda zahrála na Masters, ale tentokrát už ne jen jako náhradnice. Věřím, že budu zdravá a v dobré formě.“

Střih. Červen 2016. Tráva v britském Eastbourne. Schmiedlová opouští turnaj po porážce s Gavrilovovou již po prvním zápase. V tomto roce již počtrnácté. Bilance letošního roku se prozatím zastavuje na hrůzostrašných číslech, tři výhry a patnáct porážek. Na okruhu WTA přitom Slovenka vyhrála jediný zápas, na začátku roku v Sydney proti Baczinské, její bilanci pak zachraňují úspěšné singly ve Fed Cupu proti Austrálii, respektive Kanadě. Na výhru proti Wozniakové, tehdy 511. hráčce světa, se však tehdy pořádně nadřela a potřebovala dokonce tři sety.

Co se to jen stalo s největším slovenským talentem posledních let, ptají se v polovině roku snad všichni, kteří se kolem tenisu pohybují. Schmiedlová na neuspokojivé výsledky z úvodu sezóny reagovala i výměnou trenéra, když v polovině dubna vystřídal po šesti letech Vladimíra Martince český kouč Jaroslav Levinský. Jeho cíl byl jasný, vrátit své nové svěřenkyni její sebevědomí. Sama Schmiedlová byla o správnosti svého kroku přesvědčena. „Už se mi to stalo dříve a není to vůbec příjemné. Snažím se to zlomit a věřím, že se to podaří,“ uvedla před dvěma měsíci pro slovenskou televizní stanici TA3.

Ve složitém období dokonce Schmiedlová dokonce vyhledala i rady psychologa. Přes samé porážky sice Slovence zůstala radost ze hry, sama však očekávala, že její výsledky přeci jen dojdou rychlejšímu zlepšení. „Nejde to tak rychle, jak jsme si představovali. V trénincích se cítím dobře, věřím, že to brzy zlomím i v zápasech,“ uvedla aktuální světová čtyřicítka krátce před startem Roland Garros, o kterém tvrdí, že je to její oblíbený turnaj. Že ani v Paříži se krize Schmiedlové nezlomila, to už víme. Přišel totiž znovu konec v prvním kole, nutno však dodat, že v cestě stále soupeřka z kategorie nejtěžších a pozdější vítězka, Garbine Muguruzaová ze Španělska.

Po skončení druhého grandslamu sezóny si Schmiedlová přijela vylepšit sebevědomí na „stopětadvacítku“ do Bolu, jenže přišel spíše opak. Souboj s krajankou Kučovou znamenal další stopku hned na úvod turnaje, ve druhém setu přišel navíc potupný kanár. Po chorvatském podniku Slovenka antukovou část sezóny definitivně ukončila a zahájila přípravu na londýnský Wimbledon.

Po třech týdnech tréninku si za svou jedinou generálku před startem nejslavnějšího tenisového turnaje zvolila britský Eastbourne, kde navíc z loňska po porážce v 1. kole neobhajovala žádné body. Za kanál tak mohla odletět Schmiedlová bez většího tlaku, ani to však, jak již víme, očekávaný zlom nepřineslo. Los turnaje přisoudil Slovence do cesty Australanku Darju Gavrilovovou, kterou před čtyřmi roky porazila v juniorce French Open. Že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, Slovenka pochopila velice záhy. Duel, který v pondělí přerušil déšť za stavu 3:0 pro Gavrilovovou, nezlomila Schmiedlová ani v jeho úterním pokračování. První set prohrála v poměru 1:6, ve druhém pak neudržela nadějné vedení 5:3 a po porážce ve dvou setech si tak na své konto připsala již patnáctou prohru v tomto kalendářním roce.

Nepovedenou sezónu se tak Schmiedlová pokusí zlomit již příští týden během slavného Wimbledonu, kde loni padla v prvním kole s Američankou Vandewegheovou. Přijde v Londýně tolik potřebná výhra nebo bude pokračovat veliké trápení slovenské tenistky v této sezóně? Chytřejší budeme již za pár dní.