Turnaj mistryň: Plíšková schytala debakl od Ostapenkové, Hlaváčková je v semifinále čtyřhry. Peschkeová končí

- Filip Lefenda

Již jisté vítězce Bílé skupiny Karolíně Plíškové zápas s Jelenou Ostapenkovou hrubě nevyšel. Se strojově hrající soupeřkou uhrála světová trojka jen čtyři gemy. Ve druhém zápase zvítězila Venus Williamsová nad Garbiňe Muguruzaovou a na úkor Španělky postoupila do semifinále. V Singapuru odstartovala i čtyřhra, do které vstoupily vítězně Andrea Hlaváčková s Maďarkou Babosovou. O finále si zahrají proti světovým jedničkám Čchan a Hingisové, které na závěr dne přemohly Květu Peschkeovou a Němku Grönefeldovou.

Plíšková nezvládla utkání s Ostapenkovou
Poslední utkání v rámci Bílé skupiny již jisté postupující Karolíně Plíškové v Singapuru vůbec nevyšlo. Češka, která na Turnaji mistryň dosud neztratila ani set, prohrála s Jelenou Ostapenkovou jasně 3:6 a 1:6. Na riziko hrající Lotyška, pro kterou byl duel posledním letošním vystoupením na turnaji, sázela Češce jeden vítězný úder za druhým a dělala z jejího obávaného forhendu jen minimum chyb. Plíškové tentokrát nebylo nic platné ani podání, které si v zápase ztratila hned pětkrát.

Na první brejk přitom ještě favoritka dokázala najít ve čtvrté hře úvodního setu bleskový recept, o tři hry později ale Plíšková ztratila servis podruhé. V maratonském sedmém gemu sice odvrátila hned čtyři brejkboly, na ten pátý už ale nestačila. A aby toho nebylo málo, o dvě hry později bodovala Ostapenková na returnu potřetí, aby celou první sadu zakončila.

Druhý set nabídl ještě jednoznačnější podívanou. Plíšková pustila Lotyšku do vedení 3:0. Následně sice na podání snížila čistou hrou, jenže to bylo ze strany světové trojky vše. Ostapenková byla na servisu bezchybná, když odpověděla rovněž gemem bez ztráty fiftýnu, následně skrze shodu brala i servis soupeřky a celý zápas završila další čistou hrou. 

Prohra s Ostapenkovou na vítězství Plíškové v rámci skupiny nic nezměnila. Češka si tak v sobotu zahraje semifinále, čtvrteční duel jí však určitě bude varováním.

Přímý souboj o semifinále zvládla lépe Venus Williamsová
Další semifinalistkou se v Singapuru stala Venus Williamsová, která si ve dvou setech (7:5, 6:4) poradila s Garbiňe Muguruzaová. Utkání bylo pikantním tím, že šlo nejenom o přímý postupový souboj, ale taky o reprízu letošního wimbledonského finále.

Dobře podávající Muguruzaová začala lépe a jako první svou soupeřku brejkla. Vedla 4:3 a v tu chvíli to vypadalo, že i v letošním třetím zápas Williamsovou potřetí porazí. Jenže Američanka se dokázala skvěle vrátit, okamžitě si podání vzala zpět a srovnala na 4:4. Následně byla lepší hráčkou a za stavu 6:5 získala pro první sadu rozhodující brejk.

Druhý set byl opět vyrovnaný a měl podobný průběh. Španělka znovu získala brejk a za stavu 4:3 šla podávat. Situaci ale opět nezvládla. Americká soupeřka získala dva gemy za sebou a za stavu 4:5 se Španělka sesypala. Při vlastním podání nabídla Williamsové dva mečboly, ten druhý Američanka využila. 

Startuje soutěž deblistek, Hlaváčková už je v semifinále
Skvělou formu potvrdily na úvod čtvrtečního programu deblistky Andrea Hlaváčková s Maďarkou Tímeou Babosovou. Hráčky, které došly na čtyřech posledních turnajích do finále a získaly hned tři tituly, si o finále zahrají i v Singapuru.

První krok udělal třetí nejvýše postavený pár proti slovinsko-španělskému duu Andrea Klepačová, Maria José Martínezová Sanchezová, které zdolal 6:3, 6:4. Favoritky neztratily v prvním setu ani jednou servis, samy naopak prolomily podání soupeřek ve třetí hře a poté znovu v deváté, čímž úvodní sadu zakončily.

Ve druhém setu se brejk zrodil v šesté hře a Hlaváčková s Babosovou po něm vedly 4:2, chvíli poté dokonce 5:2. Za stavu 5:3 pak přišlo jediné zaváhání na podání, když se Klepačová s Martínezovou Sanchezovou dostaly do vedení 40:30 a brejkbol proměnily, následně však přišly opět o vlastní servis, a tak se z vítězství radovaly Češka s Maďarkou.

Peschkeová na světové jedničky nestačila
Turnaj mistryň skončil pro Květu Peschkeovou hned po prvním utkání. V tom spolu s Němkou Grönefeldovou narazily na světové jedničky Tchajwanku Čchan a Švýcarku Hingisovou, které spolu neprohrály už devatenáct zápasů v řadě.

Když se tak stalo naposledy, byly na druhé straně dvorce v Torontu právě Peschkeová s její parťačkou, tentokrát se však z vítězství, stejně jako před měsícem ve Wu-chanu, radovaly favoritky. Čchan s Hingisovou vyhrály 6:3, 6:2 a střetnou se v semifinále s Hlaváčkovou a Babosovou.

Dvouhra
Bílá skupina
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) – Jelena Ostapenková (LAT, 7.) 3:6, 1:6
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 2.) – Venus Williamsová (USA, 5.) 5:7, 4:6

Čtyřhra
Čtvrtfinále
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ – Klepačová (SLO), Martínezová Sanchezová (ESP) 6:3, 6:4
Čchan (TPE), Hingisová (SUI) – Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ 6:3, 6:2