Federer končit neplánuje. Myslí si už na osmý triumf ve Wimbledonu

- David Soumar

Roger Federer se zdá být nestárnoucí legendou. Letošní rok ho sice dokázala potrápit řada zranění a problémů. Ani to ale švýcarského mága od tenisu neodradilo. Už 34letý tenista se nyní soustředí na letošní WImbledon, kde opět míří na ty nejvyšší stupně. „Kritici ale možnost, že by Federer ukončil Djokovičovu vůbec nepřipouští,“ píše se na webu national.se, který článek zveřejnil.

„Potřebuji to vzrušení, vášeň a tuhle hru jako na horské dráze,“ říkal Federer v roce 2006 při rozhovoru deníku Guardian. A jak si přál, tak se stalo. Švýcar si prošel úspěchy v letech 2005 a 2006, protrápil se ale rokem a 2013. Letos plánuje další otočku.   

Minulou sezonu totiž zažíval především úspěchy. Z šesti porážek, které Djokovič loni utrpěl, byl za tři zodpovědný právě Federer. Jenže pak přišel vstup do nové sezony a trable. 

Federer se před sezonou mohl pochlubit řadou 65 po sobě jdoucích vystoupení na grandslamu. Jeho povedenou šňůru ale ukončilo letošní French Open. Podnik na pařížské antuce prošvihl kvůli zranění zad.

Nyní se Švýcar pomalu zvedá a vrací do hry. Před Wimbledonem ale v Halle a Stuttgartu skončil už v semifinále. To znamená jediné. Poprvé od roku 2002 pojede do All England Clubu s vědomím, že na předchozích travnatých podnicích nevybojoval titul.   

Zajímavé je i to, kdo švýcarského tenistu v zmíněných semifinálových klání zastavil. V obou případech se jednalo „mezigenerační“ souboj. A mladé pušky v něm měly navrch – Alexander Zverev slavil v Halle postup do finále, Thiem ve Stuttgartu. 

Federer v srpnu oslaví 35. narozeniny a titul nevyhrál od londýnského triumfu z roku 2012. Když se k tomu přidá narůstající dominance Novaka Djokoviče, kritikové Federerovi moc šanci k výhře 18. titulu na grandslamu nedávají. Sám Švýcar ale konec odmítá a ani v nejbližší době ho neplánuje. Místo reakcí na spekulace o případném konci dokonce pracuje na nové kolekci pro US Open 2018!  

„O případném konci jsem slýchával už od výhry na French Open v roce 2009. Všichni se ptali, pro co ještě tenis hraji,“ říkal v rozhovoru pro Guardian. Federer odvětil poměrně jasně: „Co to s vámi je? Nechápete, že hrát tenis je pro mě hlavně zábava?!“

„Abych byl spokojený, nemusím vyhrávat tři grandslamy za rok. Když mi to nedovolí mé tělo, mysl, nebo to nebude chtít má žena, když se to nebude líbit dětem… Tak prostě skončím. To není problém,“ říkal Federer a přidal: „Tenis ale miluji tak moc, že je jedno, že už tolik nevyhrávám.“

Přidá ale sedmý titul ve Wimbledonu? Poslední dva roky skončil ve finále na raketě Djokoviče. Podnik v All England Clubu považuje za svůj oblíbený. „Vyhrál jsem tam juniorku v roce 1998, můj první grandlsam a všechny ty neuvěřitelné zápasy,“ říkal Federer o turnaji, jenž označil za svůj svatý grál. Jeho první výhru na seniorském Wimbledonu si můžete připomenout ve videu níže.