WTA

Turnaj mistryň: Plíšková smetla Muguruzaovou a zajistila si postup do semifinále. Vyhrála i Venus

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Karolína Plíšková v Singapuru nadále válí. Česká hráčka uspěla i ve druhém utkání Bílé skupiny, když po suverénním výkonu deklasovala španělskou světovou dvojku Garbiňe Muguruzaovou. Té v druhém úterním duelu povolila jen čtyři hry, když shodně jako v neděli proti Venus Williamsové vyhrála dvakrát 6:2 a zajistila si s předstihem postup do semifinále. Ještě před tímto soubojem ovládla v Singapuru sedmatřicetiletá Williamsová generační souboj s o sedmnáct let mladší Jelenou Ostapenkovou. Dramatické utkání trvalo více jak tři hodiny!

Plíšková zničila Muguruzaovou a je v semifinále
Karolína Plíšková v Singapuru nadále válí. Česká hráčka uspěla i ve druhém utkání Bílé skupiny, když po suverénním výkonu deklasovala španělskou světovou dvojku Garbiňe Muguruzaovou. Té v druhém úterním duelu povolila jen čtyři hry.

Plíšková vstoupila do utkání skvěle. Soupeřce uzmula hned její první servis a vedla rychle 3:0. Sama přitom působila na podání jistým dojmem, když za celou sadu čelila jedinému brejkbolu, s nímž si poradila. V osmé hře navíc „loupila“ Karolína podruhé na příjmu a set tak brala poměrem 6:2.

Obraz hry se příliš nezměnil ani ve druhém dějství. V prvním gemu sice musela Plíšková odvracet dvě brejkové hrozby, situaci ale ustála, aby následně bodovala také na returnu. Právě při něm otočila gem z 15:40, což ji nakoplo i do dalšího průběhu.

Muguruzaová se v těch chvílích na kurtu hledala. Poté, co Češka podáním potvrdila brejk, prohrávala opět 0:3, v dalších dvou gemech navíc uhrála jen jediný míč a na mysl se dral scénář s „kanárkem“. Ten ale nakonec nenastal, byť k němu bylo v Singapuru velice blízko.

V šesté hře totiž vedla světová trojka na příjmu 40:0, ani jeden ze tří mečbolů však nevyužila a gem ztratila přes shodu. Že se tonoucí chytá stébla, se mohlo zdát po sedmé hře, v níž vzala Muguruzaová rozjeté protivnici poprvé servis. Českou jedničku ale slabší chvilka nenahlodala, další gem totiž na returnu vyhrála čistou hrou a i čtvrtý set na letošním Turnaji mistryň tak získala výsledkem 6:2.

Vítězstvím si Plíšková zajistila postup do semifinále, a to z prvního místa. Nic na tom nemůže změnit ani poslední zápas Bílé skupiny s již jistou nepostupující Lotyškou Ostapenkovou, který se uskuteční ve čtvrtek. Muguruzaová bude hrát o postup proti Williamsové.

Williamsová zvládla více jak tříhodinové drama s Ostapenkovou
Bitvu dvou poražených hráček z úvodních zápasů obstaraly zkraje úterního programu Venus Williamsová s Jelenou Ostapenkovou. Generační souboj načala lépe Američanka, a to i přesto, že v prvním setu prohrávala už 3:5. Poté však Venus zúročila své bohaté zkušenosti a čtyřmi gemy v řadě sadu otočila na 7:5.

Nesmírně dramatický byl i druhý set, který nabídl celkem šest ztracených podání – po třech na obou stranách. Za stavu 5:4 měla Williamsová na returnu mečbol, ten ale dokázala Ostapenková odvrátit. Vzápětí vzala dvacetiletá Lotyška o sedmnáct let starší soupeřce servis, ta si ale na příjmu vynutila tiebreak. I v tom se dařilo podstatně více returnujícím hráčkám, zkrácenou hru nakonec brala Ostapenková v poměru 7:3.

Hned v prvním gemu třetího setu neproměnila Venus pět brejkbolů, o dvě hry později už si počínala úspěšně. Tím však pouze odstartovala sérii šesti ztracených servisů v řadě. Ta skončila za stavu 4:4, kdy Ostapenková sice na podání prohrávala 0:40, dokázala ale gem urvat skrze shodu.

Smůlu na podání posléze protrhla také Williamsová, za stavu 5:5 si navíc postupně vypracovala další čtyři brejkové příležitosti, z nichž tu poslední využila. Zakrátko tak šla Američanka servírovat na ukončení utkání, což se jí po třech hodinách a třinácti minutách podařilo.

V tabulce Bílé skupiny si Williamsová připsala první vítězství, Ostapenková zůstává při své premiérové účasti na Turnaji mistryň zatím bez výhry. Po výhře Plíškové nad Muguruzaovou navíc Lotyška přišla definitivně o šanci postoupit ze skupiny.

Bílá skupina
Venus Williamsová (USA, 5.)
– Jelana Ostapenková (LAT, 7.) 7:5, 6:7(3), 7:5
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 2.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) 2:6, 2:6