„Delpo" králem Stockholmu! Nemohl jsem prohrát proti většímu gentlemanovi, řekl po finále Dimitrov

- Tomáš Macák

Argentinec Juan Martin Del Potro ovládl podruhé během dvou let turnaj, který se hraje ve švédském hlavním městě. Ve finále porazil Bulhara Dimitrova 6:4, 6:2 a na kurtu se tak zdržel jen 83 minut. Stockholm je jediným místem, kde za poslední tři roky získal devětadvacetiletý tenista titul na okruhu ATP. „Je úžasné se sem vrátit a držet tuto velkou trofej,“ řekl po zápase Del Potro, který zaokrouhlil svoji sbírku turnajových titulů na 20.

Del Potro může aspoň na chvíli zapomenout na zdravotní trable, které mu hatí jeho kariéru. Letos na US Open se poprvé od roku 2013 probojoval do grandslamového semifinále a nyní obhájil titul v oblíbeném Stockholmu. „Proti Grigorovi jsem odehrál nejlepší zápas v tomto týdnu. Jsem z toho nešťastný, omlouvám se ti,“ řekl s úsměvem poblíž stojícímu soupeři.

Ten ve vzájmném vyjadřování sympatií pokračoval. „Nemohl jsem prohrát proti lepšímu gentlemanovi na kurtu i mimo něj. Gratuluji Juane. Hrál si skvěle celý rok,“ vysekl poklonu argentinskému hráči Dimitrov.

Švédsko musí mít „Delpo“ opravdu rád. Za poslední tři roky je hlavní město skandinávské země jediným místem, kde tenista získal trofej. Poslední „nestockholmský“ turnaj, který Argentinec vyhrál, totiž bylo Sydney v lednu 2014. „Doufám, že budu moct do Stockholmu dorazit i příští rok. Miluju to tady a mám rád Švédy. Celý týden jste se mnou zacházeli velmi, opravdu velmi dobře a za to bych chtěl každému poděkovat,“ uvedl po zápase Del Potro. 

Rozhodujícím faktorem bylo, že Del Potro dokázal odvrátit všechny čtyři brejkboly, kterým čelil. Sám vzal v prvním setu bulharskému tenistovi podání v pátém gemu. Ve druhé sadě Argentinec brejknul Dimitrova ve třetí i sedmé hře a dokázal tak zvítězit i navzdory negativní bilanci z letošního roku. V obou předchozích vzájemných duelech v roce 2017 totiž kraloval šestadvacetiletý Dimitrov. 

Argentinskému sympaťákovi vítězství ve Stockholmu přineslo 250 bodů do žebříčku a 105 tisíc eur na účet. Stále ještě tak je ve hře o Turnaj mistrů v Londýně, protože nyní vyšplhal na 14. příčku žebříčku takzvaného Race to London. Nyní však bude muset předvést to nejlepší také na následujícím turnaji v Basileji.