Turnaj mistryň: Plíšková lehce vyhrála, Muguruzaová si ve dvou setech poradila s Ostapenkovou

- Jan Vojkůvka

Lépe snad ani začít nemohla. Karolína Plíšková vstoupila do letošního Turnaje mistryň v Singapuru hladkým vítězstvím 2:0 na sety nad Američankou Venus Williamsovou a zahájila závěrečný podnik sezony velmi cenným skalpem. Zápas trvající jen 74 minut navíc zcela ovládla. Druhý zápas nedělního programu vyhrála Garbiñe Muguruzaová, které k prvnímu bodu do tabulky stačily rovněž dva sety. V nich porazila Lotyšku Ostapenkovou 6:3 a 6:4.

Utkání Karolíny Plíškové a Venus Williamsové otevíral nový ročník Turnaje mistryň a přinesl zejména českým fanouškům velkou radost. Česká tenistka a světová trojka nevýrazně hrající soupeřku prakticky smazala z dvorce a vyhrála 6:2, 6:2.

Za celý zápas si Plíšková dovolila jen dvě zakolísání. V prvním setu, když se nechala rebrejknout, a v setu druhém, když nabídla Williamsové dva brejkboly. Obě situace ale zvládla bravurně a zaslouženě si dokráčela pro první vítězství v Bílé skupině.

Do zápasu vlétla s velkým sebevědomím a rychle se ujala vedení 3:0. Následně sice Williamsová dvěma gemy korigovala výsledek a stáhla ztrátu brejku, ale další průběh první sady opět patřil Plíškové, která vyhrála jasně 6:2 s celkem třemi získanými servisy soupeřky.

Druhý set přinesl na svém začátku trochu odlišný obrázek a byla to Williamsová, která za stavu 1:1 mohla jít do výhody brejku. Plíšková ale smazala oba brejkboly a sama vzápětí ve čtvrtém gemu obrala sedmatřicetiletou Venus opět o servis. Brejk potvrdila česká tenistka čistou hrou.

Utkání zakončila Plíšková na returnu v osmém gemu. První tři mečboly sice nevyužila, ale přes shodu se dostala ke čtvrtému a ten už dokázala po delší výměně proměnit. Kromě první výhry ve skupině si zajistila zisk 250 bodů do žebříčku a má jistotu, že za letošní Turnaj mistryň získá minimálně 500 bodů.

„Dobře jsem servírovala, i když by to mohlo být ještě lepší,“ uvedla česká tenistka po utkání během rozhovoru na dvorci. „Trefila jsem pár es, což mi hodně pomohlo. Ale nebyl to tak snadný zápas, jak se může zdát. Bylo to hodně složité hlavně od základní čáry,“ upozornila Češka.

„Na Turnaji mistryň není už žádné utkání lehké. Musíte být připravení na všechno už od prvního bodu,“ dodala. „Bylo to úžasné utkání.“

Další zápas čeká Karolínu Plíškovou v úterý proti Španělce Muguruzaové. 

V zápase grandslamových šampionek vyhrála Muguruzaová

Druhý zápas Bílé skupiny obstaraly tenistky, které letos zazářily především na grandslamech. Jelena Ostapenková, která je nejmladší hráčkou na Turnaji mistryň od roku 2010, výrazně překvapila, když ve finále Roland Garros porazila Simonou Halepovou. Garbiñe Muguruzaová ovládla turnaj v Paříži rok předtím a letos triumfovala na trávě ve Wimbledonu.

První bod za vítězství si do tabulky Bílé skupiny připsala favorizovaná Španělka, která porazila Ostapenkovou lehce ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Světová dvojka před turnajem avizovala, že by se ráda vrátila na vrchol žebříčku, na kterém vydržela pouze měsíc. Za svým cílem vykročila sebevědomě. Hned při druhé hře sebrala Ostapenkové podání, ovšem ta vzápětí dokázala Španělku brejknout zpět. Lotyšské hráčce, která od začátku předváděla tradičně velmi riskantní tenis, ostré rány ze začátku občas končily mimo kurt, a i proto Muguruzaová vzala Ostapenkové podání i podruhé.

Ta se však nenechala zlomit ani za stavu 1:4 a začala předvádět úžasné údery a začala se dostávat do varu. V osmém gemu ale opět neudržela podání a Španělka vedla 5:3. Tentokrát už podání neztratila a vyhrála 6:3.

Ve druhém setu to byla opět čtyřiadvacetiletá tenistka, která jako první dokázala vzít své soupeřce servis a udělala výrazný krok k tomu, aby dovedla zápas do vítězného konce. Muguruzaová už vedla 5:1 a vše vypadalo na rychlý konec, ale talentovaná dvacetiletá tenistka při své premiéře na Turnaji mistryň nechtěla vypustit jediný míček a svojí bojovností rychle snížila na 4:5. Španělka následně dokázala proměnit až třetí mečbol.

Poražená Ostapenková v úterý odehraje zápas proti poražené z prvního zápasu – Venus Williamsové.

Bílá skupina
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) - Venus Williamsová (USA, 5.) 6:2, 6:2
Garbine Muguruzaová (ESP, 2.) - Jelena Ostapenková (LAT, 7.) 6:3, 6:4