Bez grandslamu, zato na vrcholu. Ustojí Halepová tlak na Turnaji mistryň?

- Jan Vojkůvka

Simona Halepová více než půl roku dobývala čelo ženského žebříčku. Když se jí to na začátku října konečně podařilo, stala se už pátou světovou jedničkou kalendářního roku 2017. Dotáhla svou strastiplnou cestu a první obhajobu prožije na Turnaji mistryň. Dokáže odolat tlaku soupeřek?

První velkou šanci dostat se do čela žebříčku měla Halepová během hodně vydařené antukové sezony. Po semifinále ve Stuttgartu a titulu v Madridu vybojovala také finále v Římě. Na pařížském grandslamu pak prošla do finále a věděla, že pokud vyhraje, stane se světovou jedničkou.

Jenže v boji o titul ji zaskočila lotyšská kometa Jelena Ostapenková, která získala svůj vůbec první titul na okruhu WTA na grandslamu. Zklamání Halepové bylo velké, i když ho zdatně skrývala.

Další zklamání přišlo ve Wimbledonu. Po vyřazení ve čtvrtfinále se čerstvá světová dvojka opět nedočkala vysněného posunu a místo ní se do čela vyhoupla Karolína Plíšková. A stejně dopadla na americké šňůře, kde na semifinále z Toronta a finále ze Cincinnati nedokázala navázat. Obrovskou příležitost ztratila po prohře v prvním kole s Ruskou Šarapovovou.

Když už to vypadalo, že Halepová si bude muset uschovat síly k útoku až na Turnaj mistryň, stalo se něco, co nečekala. Dosavadní jednička Garbine Muguruzaová onemocněla, v Pekingu skončila hned v prvním kole a před Rumunkou se otevřela další cestička k vrcholu.

Postupem do finále na čínském turnaji si splnila dlouhodobý sen. Stala se novou světovou jedničkou. Po Plíškové další, které ve sbírce schází grandslamový titul.

Kromě postu jedničky může být další náplastí i fakt, že se stala vítězkou kalendářního žebříčku WTA Race, za což získala nové Porsche.

Ale bude hodně těžké, aby uhájila svou pozici i po Singapuru. Na druhou Muguruzaovou má náskok pouhých 40 bodů a to, vzhledem k bodům udělovaným na Turnaji mistryň, je zanedbatelný rozdíl. Ze zadních pozic se navíc hodlají do popředí prorvat i Elina Svitolinová s Karolínou Plíškovou, které budou v pondělním vydání žebříčku ztrácet 290, respektive 570 bodů. Tedy rozmezí, které se na WTA Finals dá rychle odmazat.

Ustojí Simona Halepová novou situaci, kterou před ni Singapur postaví?

Simona Halepová, 26 let, Rumunsko
Pozice v žebříčku: 1. (Race to Singapore: 1.)
Bilance v letošní sezóně: 46 výher – 15 porážek
Tituly: 1 (Madrid)
Celkově tituly na WTA: 15