Stala se první českou jedničkou. Plíšková bude dobývat trůn i v Singapuru

- Jan Vojkůvka

Svou první účast na Turnaji mistryň oslavila jednou výhrou. Při té druhé už bude Karolína Plíšková zkušeným mazákem. V mnohém prožila životní sezonu – sbírala tituly, vystoupala až na vrchol ženského žebříčku. Mírný podzimní pokles formy může napravit v Singapuru, kde ji čeká opět bitva o post světové jedničky.

Finalistka US Open z předchozí sezony nemohla začít nový ročník lépe. S nově angažovaným trenérem Davidem Kotyzou zanechala skvělou stopu v Austrálii, kde vyhrála hned svůj úvodní turnaj v Brisbane. Na Australian Open sice trochu nečekaně skončila ve čtvrtfinále na raketě veteránky Lučičové, ale už první měsíc nové sezony ji vystřelil na třetí místo světa.

Svým agresivním herním stylem od základní čáry a dělovým servisem dala zapomenout na svou největší slabinu, kterou je pohyb. Právě na něm pracovali společně s Kotyzou a kýžené ovoce přicházelo i dál. Titul v Dauhá a semifinále v Indian Wells a Miami jako by předznamenal veleúspěšnou sezonu Karolíny Plíškové.

Přišla ale obávaná doba antuková. Povrch, který vyžaduje zejména výborný pohyb po dvorci kvůli pomalejším výměnám, si vybral svou daň. Do té doby jedna z nejlepších hráček na okruhu nedokázala potvrzovat roli favoritky a maximem byla čtvrtfinále v Římě a Stuttgartu.

Plíšková ale dál bojovala a prožívala svůj sen o posunu do čela žebříčku. Na French Open se vybičovala k senzačnímu úspěchu, kterým byl postup do semifinále. Na nepříliš oblíbené antuce. Výrazně se přiblížila ženskému trůnu, který nakonec skutečně na začátku léta ukořistila. I když sama přiznala, že by ho raději dosáhla vlastními výsledky.

Po zisku titulu v Eastbourne totiž vypadla ve Wimbledonu už ve druhém kole. A musela čekat, jak bude hrát Simona Halepová. Rumunka v All England Clubu skončila ve čtvrtfinále a vše bylo jasné – Karolína Plíšková se stane historicky první českou světovou jedničkou!

Na vrcholu vydržela sedm týdnů, než ji sesadila Španělka Garbine Muguruzaová. Problémem byla obhajoba velké počtu bodů za loňský titul v Cincinnati a finále v New Yorku. Plíšková sice dosáhla na velmi cenné semifinále v Cincinnati a na US Open došla do čtvrtfinále, ale to nestačilo.

Zbývala už jen poslední etapa sezony a i v ní měla šanci dobýt post světové jedničky zpět. Už bez trenéra Kotyzy vyrazila do Asie, kde se jí ale nedařilo tolik, jak by potřebovala a „základní část“ sezony ukončila na třetím místě. Vyvrcholení v podobě Turnaje mistryň ji ale vrací zpět do hry.

Kromě vlastních úspěchů potřebuje i souhru ostatních výsledků svých největších konkurentek Halepové a Muguruzaové. A ač je Plíšková až třetí v pořadí s vcelku výraznou ztrátou, existují skulinky, které by ji dostaly k pozici královny ženského tenisu na konci roku 2017.

Dostat zpět na vrchol by ji mohl například singapurský titul, který loni získala překvapivě Dominika Cibulková.

Karolína Plíšková, 25 let, Česká republika
Pozice v žebříčku: 3. (Race to Singapore: 3.)
Bilance v letošní sezóně: 51 výher – 16 porážek
Tituly: 3 (Brisbane, Dauhá, Eastbourne)
Celkově tituly na WTA: 9