Důchod v nedohlednu! Které čtyři věci Federerovi oddalují konec kariéry?

- Jan Havlovic

Věk je jen číslo. Dokazují to profesionální sportovci skoro ve všech sportovních odvětvích. V tenise to je Roger Federer, který se drží na špičce i ve svých šestatřiceti letech, a dle svých slov se na odchod do důchodu nechystá. „Nemám konkrétní datum, kdy ukončím kariéru,“ říká Švýcar, kterého čeká nabitý závěr sezony.

Tenisová kariéra není nekonečná. To Roger Federer, který v srpnu oslavil šestatřicáté narozeniny, dobře ví. Na tenisových dvorcích však předvádí výkony jako v dobách své největší slávy. Lze polemizovat nad tím, že právě letošní sezona je tou nejlepší v jeho bohaté kariéře.

Šest titulů, z toho dva grandslamy. Slušný počin na šestatřicetiletého Švýcara, který patří ve svém věku k nejstarším hráčům na okruhu. Přesto těžko hledá konkurenci. Tou mu je především Rafael Nadal, další z řady tenistů pokročilejšího věku.

Zpět k Federerovi. Pokud na to profesionální sportovec má, může hrát i dlouho po čtyřicítce. Důkazem budiž Jaromír Jágr, který válí v NHL i ve svých šestačtyřiceti letech. S nutnou nadsázkou má tak švýcarská legenda ještě deset let čas. Kdy tedy Federer plánuje odchod do sportovního důchodu?

„Vím, že už mi není 22, ale nemám konkrétní datum, kdy ukončím kariéru,“ cituje Federera deníku Gulf News. Švýcarská tenisová legenda také prozradila, které čtyři podmínky se musí splnit, aby pokračoval v aktivní kariéře. „Pokud mi mé tělo dovolí hrát, pokud mi má rodina dovolí hrát, pokud budu nadále úspěšný, pokud mě bude bavit cestovat, budu pokračovat,“ shrnul šestatřicetiletý své podmínky k pokračování v aktivní kariéře.

Federera nyní čeká nabitý závěr letošní sezoně. Na domácí půdě v Basileji bude usilovat o celkově osmý titul z tohoto podniku. Na závěr sezony čeká devatenáctinásobného grandslamového šampiona Turnaj mistrů, kde se očekává velká bitva s Rafaelem Nadalem o trůn mužského tenistu a trofej pro vítěze slavného turnaje.