Sedmkrát ve finále, jediný titul. Smolařka Wozniacká míří po třech letech na Turnaj mistryň

- Jan Havlovic

Popáté v kariéře se Caroline Wozniacká probojovala na závěrečný Turnaj mistryň. Mezi tenisovou smetánku míří Dánka po tříleté přestávce a do Singapuru přijíždí po poměrně úspěšné sezoně. Bývalá světová jednička se probojovala hned sedmkrát do finále, avšak vytoužené trofeje se dočkala až na konci září v japonském Tokiu. Při předchozích šesti pokusech nebyla úspěšná.

V průběhu nepovedené loňské sezony se Wozniacká rozhodla pro radikální změnu a po pěti měsících ukončila spolupráci s Davidem Kotyzou. Pohledná Dánka se následně vrátila ke svému otci Piotrovi, se kterým vše směřovali na právě probíhající sezonu.

Začátek kalendářního roku Wozniacké v rozpálená Austrálii nevyšel úplně dle představ. V Aucklandu a Sydney uhrála čtvrtfinále, přičemž na úvodním grandslamu sezony došla „jen“ do třetího kola. Vše si však vynahradila v Dauhá a Dubaji, kde shodně došla až do finále, leč v obou případech neuspěla. Nejprve nestačila na Karolínu Plíškovou a poté na Elinu Svitolinovou.

V pořadí již třetí finálová účast Wozniacké přišla na prestižním turnaji v Miami, kde se střetla s Britkou Kontaovou. Dánská jednička ani v tomto případě nezvítězila a opět nevyhrála ani set. Už v tuhle chvíli se dalo mluvit o malém prokletí, to však Wozniacká ještě netušila, co ji čeká ve zbytku sezony.

 

I guess it'll have to be 4th time lucky!?? Thank you Miami for a great week as usual!

Příspěvek sdílený Caroline Wozniacki (@carowozniacki),Dub 2, 2017 v 11:55 PDT

Příprava na Roland Garros se dánské tenistce příliš nepodařila, nicméně v Paříži poté uhrála čtvrtfinále, ve kterém prohrála s pozdější vítězkou Jelenou Ostapenkovou. Plynulý přechod na trávu nedělal Wozniacké problémy. V britském Eastbourne vystavila stopku čtyřem soupeřkám a vybojovala čtvrté finále v sezoně. Ani na čtvrtý pokus to nevyšlo, neboť Wozniacké premiérový titul v sezoně nedopřála opět Karolína Plíšková.

Po osmifinálové prohře na Wimbledonu se Wozniacká rozhodla zúčastnit antukového turnaje ve švédském Bastadu, kde z pozice nasazené jedničky došla opět do finále. V cestě jí tentokrát stála opět Češka – Kateřina Siniaková. Mladá tenistka se favorizované Wozniacké nezalekla a po výborném výkonu slavila titul.

Zajímavostí je, že tyhle finálové neúspěchy se na hře či psychice Wozniacké příliš neprojevily, neboť konzistentně předváděla kvalitní výkony. To potvrdila i v Torontu, kde došla pošesté v sezoně do finále. Smolařka Wozniacká proti Svitolinové neuhrála opět ani set a domů odjížděla již pošesté s prázdnou.

Své finálové prokletí prolomila světová šestka až na začátku asijské šňůry turnajů v japonském Tokiu. Wozniacká porazila ve svém sedmém finále v sezoně Rusku Pavljučenkovovou 6:0, 7:5 a konečně mohla pozvednout na svou hlavu trofej pro vítězku. „Letos už to bylo mé sedmé finále a bylo čím dál tím těžší vybojovat i poslední vítězství,“ přiznala Dánka na tiskové konferenci po finálovém utkání.

 

Keeping the streak alive! 10th year in a row with at least one title! ?

Příspěvek sdílený Caroline Wozniacki (@carowozniacki),Zář 24, 2017 v 7:47 PDT

Z Wozniacké tak před Turnajem mistryň spadla notná dávka nervozity. Se sedmi finálovými účastmi v zádech sice nebude v Singapuru jednou z hlavních favoritek na titul, avšak rozhodně se s ní musí počítat!

Caroline Wozniacká, 27 let, Dánsko
Pozice v žebířčku: 6. (Race To Singapore 6.)
Bilance v letošní sezoně: 56 výher – 20 porážek
Tituly: Tokio
Celkově tituly na okruhu WTA: 1