Ve dvaceti poprvé. Překvapivá vítězka French Open Ostapenková nejmladší účastnicí Turnaje mistryň

- Filip Lefenda

Vůbec poprvé si na nadcházejícím Turnaji mistryň zahraje Jelena Ostapenková. Překvapivá vítězka letošního Roland Garros triumfovala před měsícem i v Soulu a je aktuální světovou sedmičkou. Lotyška bude na závěrečné akci sezóny ve svých dvaceti letech nejmladší účastnicí od roku 2010.

Hned zkraje sezóny se temperamentní tenistka dostala do semifinále turnaje v Aucklandu. Následně došla na úvodním grandslamu do třetího kola, v němž nestačila na Karolínu Plíškovou, byť českou favoritku pořádně potrápila – prohrála s ní až 8:10 v rozhodujícím dějství.

Premiérové letošní finále přišlo zkraje dubna na zelené antuce v Charlestonu, v bitvě o titul tehdy Lotyška podlehla Rusce Kasatkinové. Českým tenisovým fanouškům se představila na J&T Banka Prague Open, v souboji o finále tehdy na začátku května v metropoli podlehla Kristýně Plíškové.

Čekání na titul ukončila Ostapenková překvapivě v Paříži, kde si došla rovnou pro grandslamový vavřín. Lotyška ničila svým dělovým forhendem jednu soupeřku za druhou, a ačkoliv se jí v rozhodujícím souboji proti Halepové příliš nevěřilo, aktuální světová sedmička ukázala svou sílu, když dokázala po prohraném prvním setu zápas otočit. Pod Eiffelovou věží tak došlo ke korunovaci nečekané šampionky.

Ihned se začalo spekulovat, že se svou agresivní útočnou hrou může Ostapenková dosáhnout velkých věcí i na rychlé trávě, v Eastbourne však uhrála kolo, na Wimbledonu pak skončila ve čtvrtfinále na raketě starší ze sester Williamsových Venus.

Přesun na severoamerické betony Ostapenkové příliš neprospěl. V Torontu a Cincinnati vypadla hned v prvním kole, na US Open pak došla do kola třetího, v němž jí opět vystavila stopku „stará známá“ Kasatkinová.

To závěrečná asijská tour, kterou nemá mnoho hráček v oblibě, jí vyšla na výbornou. Ostapenková ji zahájila druhým letošním titulem, který získala v jihokorejském Soulu. Ve finále tehdy ve druhé polovině září porazila Brazilku Haddadovou Maiaovou.

Dařilo se jí i v Číně, byť už další trofej do sbírky nepřidala. Jak ve Wu-chanu, tak i v Pekingu však lotyšská reprezentantka došla do semifinále, přičemž na těchto cestách získala skalpy zajímavých hráček. Namátkou jmenujme třeba čerstvou vítězku z Lince Barboru Strýcovou, nedávnou světovou jedničku Muguruzaovou či olympijskou vítězku Puigovou.

A do jaké formy vyladí svůj ničivý forhend pro Singapur? 

Jelena Ostapenková, 20 let, Lotyšsko
Pozice v žebříčku: 7. (Race To Singapore: 7.)
Bilance v letošní sezoně: 49 výher – 19 porážek
Tituly: Roland Garros, Soul
Celkově tituly na okruhu WTA: 2