Překvapení v Moskvě. Rybáriková vystavila stopku domácí Šarapovové

- Filip Lefenda

Tahákem úterního programu na moskevském Kremlin Cupu bylo měření sil mezi domácí Marií Šarapovovou a Slovenkou Magdalénou Rybárikovou, které skončilo překvapením. Duel s bývalou světovou jedničkou získala Slovenka ve dvou setech, když ten první vyhrála v tiebreaku, ve druhém se pak za stavu 5:4 zmocnila jediného brejku v dějství a strhující zápas tak zakončila.

První tři brejkboly přinesla třetí hra. Rybáriková vedla na příjmu 40:30, poté měla i dvě výhody, nejdelší gem v utkání však přesto putoval na konto domácí favoritky. V jedenácté hře už Šarapovová tolik štěstí neměla. Právě v tomto gemu nabídla Slovence ještě vydatnější porci brejkových možností, čtvrté sousto se pak ukázalo býti Rusce osudným.

Rybáriková ovšem set nedopodávala, a to i přesto, že v předešlých gemech na podání nečelila jedinému brejkbolu. Tentokrát pykala hned za první a rozhodnout tak musela zkrácená hra. V té šla Šarapovová do vedení 2:0, poté vedla 3:2. A to bylo vše. Následně se sérií pěti bodů v řadě prezentovala finalistka turnaje v Linci, která tak brala první dějství.

Vyrovnaná byla i druhá sada. I zde platilo, že první brejkbol měla k dispozici Rybáriková, čerstvá vítězka podniku v Tchien-ťinu si s ním ale ve druhé hře poradila. Klíčové okamžiky nastaly ve hře číslo devět. To byla na podání 26. hráčka pořadí WTA a čelila dvěma brejkbolům, Ruska však pomocnou ruku odmítla, za což následně pykala.

Po uhraném servisu šla totiž Rybáriková returnovat a zasloužila se o první a zároveň poslední krádež podání v rámci druhého dějství. Slovenka se dostala do náskoku 40:15 a hned první mečbol proměnila, čímž utnula pětizápasovou vítěznou šňůru pětinásobné grandslamové šampionky. Bilanci vzájemných zápasů srovnala na 1:1.

Osmifinálovou soupeřkou semifinalistky letošního Wimbledonu bude Francouzka Alizé Cornetová, 39. hráčka světa. Ta si v utkání prvního kola rovněž poradila s domácí soupeřkou, a sice Jekatěrinou Makarovovou.