Miliony vyletěly komínem. O kolik Šarapovovou připravil doping a jak si vede dnes?

- David Soumar

V neděli získala Maria Šarapovová první WTA titul od dopingové aféry. V čínském Tchien-ťinu si přišla na sto tisíc amerických dolarů. V porovnáním s tím, kolik ji „stálo“ patnáct měsíců bez tenisu to ale nic není. Nabízíme přehled toho, o kolik připravila ruskou tenistku patnáctiměsíční stopka.

Začalo to 7. března 2016. Maria Šarapovová svolává mimořádnou tiskovou konferenci. Slova, která pronáší, budou následující týdny i měsíce média stále opakovat. „Měla jsem pozitivní test na doping,“ začala.

Byla odhodlaná vzít za své pochybení plnou zodpovědnost. V hlavě už musela ale pomalu začít sčítat – v tomto případě spíš odčítat – následky svého pochybení…

Testem ruská tenistka neprošla v lednu 2016 na Australian Open a délka původního trestu byla vyměřena na dva roky. Za takovou dobu si sportovkyně jejích kvalit dokáže vydělat slušný balík. Během posledních deseti let před skandálem byla vůbec nejlépe vydělávající sportovkyní. V době své kariéry před trestem si celkem vydělala skoro 37 miliónu dolarů (přes 800 miliónu korun).

Jenže s některými příjmy na několik dalších měsíců počítat nemohla. Jako první zmizely odměny za její tažení na Australian Open 2016. Celých 281 66 amerických dolarů bylo pryč jako prvních.

Následujících patnáct měsíců (původní trest hovořil o 24 měsících) se Šarapovová nemohla účastnit žádného turnaje. V potencionálních výdělcích z turnajů byla utopena největší částka. Ruská tenistka byla počas trestu (a stále je) na vrcholku své sportovní kariéry. Kolik by si tedy stihla vydělat, kdyby hrála turnaje ženského okruhu bez nucené přestávky.

Vycházejme z čísel její poslední sezony před skandálem. Sezona 2015 by měla být pro výpočet nejadekvátnější.

Během té si přišla podle WTA na 3 949 284 dolarů (86 miliónů korun) včetně grandslamu v Austrálii (1,35 miliónu dolarů), Wimbledonu (750 000 dolarů) a Turnaje mistryň (650 000 dolarů). Potenciální ztráta během dvou let (výše původního trestu) by se tak vyšplhala na 7 898 568 amerických dolarů (172 miliónu korun). Trest byl nakonec zkrácen na patnáct měsíců a Šarapovová tak přišla „jen“ o 107 miliónu korun.

To jsou však jen příjmy z turnajů. Velkou část peněz inkasuje ruská tenistka od sponzorů a i ti na dopingovou aféru reagovali. Tag Heuer, Porsche a Avon Rusce neprodloužili smlouvu – o pět miliónu amerických dolarů za rok méně. Nakrátko váhal i Nike (od kterého přicházely na účet tenistky největší částky), nakonec se Šarapovou spolupráci neukončil. Smlouvu ale americká firma skrouhla – o dalších šest miliónu ročně méně.

Nepříjemné škrty už tolik Ruska řešit nemusí. Znovu brázdí vody tenisových podniků a znovu na její účet proudí prize money. Kolik už si od konce trestu stihla vydělat?

Od vypršení trestu se Šarapovová rvala na sedmi turnajích na okruhu WTA – včetně US Open. Na těch si přišla na necelých 426 tisíc amerických dolarů (9,3 miliónu korun). Největších zisků dosáhla účastí v osmifinále US Open (přes čtvrt miliónu amerických dolarů) a tento víkend v Tchien-ťinu, kde celý turnaj ovládla (přes 100 tisíc amerických dolarů).