Triumfy z Fed Cupu, ale žádný titul. Ukončí Strýcová dlouhý půst?

- Jan Vojkůvka

Barbora Strýcová touží ukončit šestileté čekání na svůj druhý titul z okruhu WTA. Když naposledy slavila, psal se rok 2011 a tehdy pětadvacetiletá Češka vybojovala celkové prvenství na kanadském turnaji v Quebecu. Od té doby marně čeká na další úspěch, po kterém touží. Svou další šanci dostane v rakouském Linci.

V Rakousku se Strýcové podařilo postoupit do prvního finále v této sezoně a téměř nekonečné čekání na titul může konečně ukončit. Ačkoliv ještě v roce 2013 zvítězila na ITF v Trnavě, jejím primárním cílem je sbírka trofejí z okruhu WTA, kde ale pětkrát v řadě finálový duel prohrála.

Od svého dosud jediného vítězství v září 2011 v Quebecu sice vyhrála dvakrát týmový Fed Cup a na dalších dvou triumfech se podílela, ale na individuální úspěch na nejvyšší možné úrovni se jí zatím dosáhnout nepodařilo.

Její další pokus na prolomení finálové smůly přijde v Linci, kde se jí na druhé straně sítě postaví Slovenka Magdalena Rybáriková. Tenistka, která letos vybojovala čtyři tituly na turnajích ITF, ale na okruhu WTA čeká na úspěch od roku 2013, kdy zvítězila ve Washingtonu.

V roli mírné favoritky do utkání vstoupí Strýcová, která plní v Linci roli druhé nasazené. Na turnaji prozatím hraje ve velmi dobré formě, kterou si do Evropy přivezla z čínského Pekingu, kde na místním turnaji WTA Mandatory postoupila poprvé v kariéře do čtvrtfinále.

Solidní formu navíc doplňuje svou ohromnou bojovností, kterou udolala v semifinále i Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou. Její semifinálová soupeřka předváděla v Rakousku senzační výkony a pořádně potrápila i českou hráčku, která ale výraznější drama nepřipustila.

Foto: Asus, zdroj: Facebook

Také Rybárikovou zastihl turnaj v Linci ve velmi dobré formě a při cestě do finále ztratila pouze jeden set s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Senzační semifinalistka Wimbledonu a vítězka čtyř turnajů ITF z této sezony bude ve finále rozhodně nepříjemnou soupeřkou. Zejména pak díky její schopnosti měnit rytmus a tempo hry.

Strýcová ovšem slovenskou hráčku dobře zná a ze čtyř vzájemných utkání s ní prohrála pouze v tom prvním v roce 2007 na ITF v Průhonicích. Od té doby třikrát vyhrála, včetně nedávného střetnutí v Tokiu. Na japonském podniku před měsícem česká tenistka porazila Rybárikovou ve dvou tiebreacích.

Finále v rakouském Linci, které začne v 15:00, přinese konec jednoho dlouhého čekání na titul z turnajů WTA. Dočká se po šesti letech Strýcová nebo po čtyřech letech Rybáriková?