Dva skvělé obraty přinesly sladkou tečku! Šarapovová poprvé od dopingového trestu slaví titul

- Jan Vojkůvka

Trvalo to téměř dva a půl roku, než Maria Šarapovová prošla do finále některého z turnajů WTA. A po dvou a půl letech také ukončila čekání na turnajový primát! V čínském Tchien-ťinu se dočkala první trofeje od Říma 2015 a prvního vítězství po svém návratu z dopingového trestu.

Šarapovová ve finále čínského turnaje, po velkých obratech v obou setech, porazila Bělorusku Arynu Sabalenkovou 7:5, 7:6(8) a mohla se začít radovat. Její návrat na kurty, se kterým se pere od dubna, má konečně sladkou tečku.

Ruská hvězda to neměla, po svém comebacku z dopingového trestu za užívání meldonia, vůbec jednoduché. Po výborných výkonech v německém Stuttgartu šla její forma výrazně dolů a začaly ji stíhat zdravotní problémy. Napřed měla zraněné levé stehno, poté levé předloktí. Divoké karty, které se na jejím kontě kupily, nedokázala přetavit ve výraznější úspěch.

Rozpačité výkony dokázala stabilizovat až tento týden v Tchien-ťinu. Bez ztráty setu prolétla do finále, ve kterém sice ztratila hned pětkrát podání, ale sama dokázala svou soupeřku z druhé stovky světa obrat o servis šestkrát.

Dramatickou dvouhodinovou bitvu začala skvěle. Hned v prvním gemu Sabalenkové prorazila podání. Následně ale ztratila čtyři gemy v řadě a trochu nečekaně prohrávala 1:4. Už to vypadalo, že ani v Tchien-ťinu své čekání na triumf neukončí. Pak se ale srovnala na servisu, po brejku v sedmé hře srovnala skóre vybojovaných podání na returnu a v koncovce setu byla úspěšnější.

Po výhře 7:5 ale nezačala druhý set vůbec dobře. Ba právě naopak. Velmi rychle prohrávala 1:5 a vše nasvědčovalo tomu, že o vítězce utkání rozhodne až třetí set. Šarapovová ale nesložila zbraně a započala senzační obrat, když z 1:5 otočila na 6:5 a mohla podávat na vítězství.

Doservírovat se jí sice nepovedlo a musela se Sabalenkovou odehrát tiebreak, v něm ovšem byla po většinu času o krůček napřed. Soupeřku nepustila k setbolu a naopak se na jejím kontě kupil jeden mečbol za druhým. Tři sice nevyužila, ale ten čtvrtý už proměnila a slavila vydřené a cenné vítězství.

Ruská tenistka si v Tchien-ťinu připsala už svůj 36. titul v kariéře, díky kterému se v pondělním vydání žebříčku vyhoupne na 57. místo světa. Její cesta za návratem do tenisové špičky, kam bez pochyb patří, může konečně naplno propuknout.