Finále! Strýcová udolala Buzarnescuovou a v Linci si zahraje o titul

- Jan Havlovic

Skvělá zpráva přilétla z rakouského Lince! Barbora Strýcová porazila Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou po setech 6:3, 7:6(3) a poprvé v této sezoně postupuje do finále. Druhá nasazená hráčka turnaje bude usilovat o zisk svého druhého titulu na okruhu WTA v souboji s vítězkou druhého semifinále mezi Slovenkou Rybárikovou a Švýcarkou Golubicovou.

Strýcová klepala na finálové brány v této sezoně již v Sydney, Bielu a Praze. Ani v jednom případě však nebyla úspěšná, a tak se čekání na její druhý titul na okruhu WTA stále odkládalo. Jednatřicetiletá plzeňská rodačka se dočkala až v rakouském Linci, kde se dosud dostala nejdále do osmifinále. Teď na severu Rakouska zabojuje o titul!

Česká reprezentantka vstupovala do semifinálového duelu proti Rumunce Buzarnescuové v roli velké favoritky, avšak samotné utkání nebylo vůbec jednoduché. Strýcová čelila před zaplněnou arénou v Linci hned v prvním gemu brejkbolu. Temperamentní tenistka však situaci zvládla a v následující hře prolomila servis své devětadvacetileté soupeřky. Náskok jednoho brejku si nasazená dvojka udržela až do konce prvního setu a ujala se vedení v zápase.

Úvod druhé sady nabídl vyrovnaný tenis. Strýcová vybojovala důležitý brejk až v pátém gemu, avšak Rumunka kontrovala bleskovým rebrejkem. Česká tenistka musela následně zachraňovat situaci za stavu 5:4, kdy čelila setbolu. Buzarnescuová zahrála však v rozhodující moment těsný aut.

Druhý set tak dospěl do tiebreaku. V něm Strýcová nechtěla připustil žádné komplikace v podobě případného rozhodujcího setu a situaci si pohlídala. Česká reprezentantka si vypracovala setbol, který dokázala proměnit a mohla začít slavit!

Barboru Strýcovou tak čeká první finále od loňského června, kdy v Birminghamu nestačila v boji o titul na Američanku Keysovou. Čekání na turnajový vavřín je v podání Strýcové ještě delší. Dosud jediný a poslední titul na okruhu WTA získala před šesti lety na turnaji v Québecu.

V nedělním finále vyzve česká tenistka vítězku duelu mezi Slovenkou Rybárikovou a Švýcarkou Golubicovou.