Úspěšný návrat může zhatit další trest. Erraniovou čeká kvůli dopingu arbitráž

- Jan Vojkůvka

Tento týden se vrátila po dvouměsíčním dopingovém trestu za užití letrozolu. Úspěšný návrat Sary Erraniové, během kterého se skrz kvalifikaci probojovala až do semifinále v Tchien-ťinu, však může ovlivnit dodatečný trest, o který usiluje Italská anti-dopingová národní agentura. Slyšení před sportovní arbitráží je naplánováno na 9. listopadu.

Erraniová, která byla v srpnu potrestána dvouměsíční suspendací za užití zakázané látky letrozolu, se na čínském turnaji v Tchien-ťinu vrátila ve velmi dobré formě. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci prošla až do semifinále, kde nestačila na Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

Svou vinu z dopingu odmítá a už na začátku kauzy přišla s poměrně kuriózním vysvětlením, jak se jí látka do těla dostala. „Snědla jsem jídlo, do kterého spadl prášek mé matky, který bere na prevenci rakoviny prsu,“ tvrdila.

Italka, která byla potrestána na základě pozitivního vzorku moči, podle zjištěného vyšetřování s největší pravděpodobností skutečně požila lék své matky, která podstoupila léčbu rakoviny prsu. Naordinovaná medikace opravdu obsahovala i léky s letrozolem. Tribunál ITF posléze uznal, že verze italské hráčky je dostatečně uspokojivá.

S tím ovšem nesouhlasí Italská anti-dopingová agentura, která ve spolupráci s Italským olympijským výborem podala k tribunálu odvolání, aby bylo pozastavení činnosti Erraniové prodlouženo. Tribunál odvolání uznal a celý případ se tak dostane až ke sportovní arbitráži v Lausanne, kde se bude 9. listopadu rozhodovat o případném dalším trestu pro Erraniovou.

Anti-dopingová agentura se mimo jiné odvolává na případ Niccola Mornatiho, italského veslaře, který byl v roce 2016 suspendován na čtyři roky za užití anastrozolu. To je přípravek, jenž náleží do stejné kategorie jako letrozol.

Zkušená tenistka by měla i přes plánované slyšení odehrát na konci sezony ještě tři turnaje z kategorie 125k series. Co ale bude dál sama netuší.