První vítězná divoká karta? Šarapovová v Číně zatím neztratila ani set

- Tomáš Macák

Čínský Tchien-ťin je letos už sedmým turnajem, na který se Maria Šarapovová dostala „zadarmo“. Divokou kartu ale dokázala svými výkony organizátorům splatit například ve Stuttgartu, kde ruská tenistka postoupila až do semifinále. Teď je ve stejné fázi také v Číně, když hladce porazila Švýcarku Voegeleovou a nadále si na turnaji drží stoprocentní úspěšnost v získávání setů.

Ani čtvrtfinále žádné třísetové drama nepřineslo. Stejně jako předchozí dva zápasy zvládla Maria Šarapovová také střetnutí se Stefanie Voegeleovou bez problémů, když vyhrála 6:3 a 6:1.

Šarapovovou nyní čeká boj o finále, do kterého by se dostala poprvé od dopingové kauzy. V cestě jí stojí nasazená trojka Pcheng Šuaj, kterou požene povolená droga v podobě domácího publika. Číňanka by navíc na turnaji, který se koná teprve od roku 2014, ráda obhájila loňský titul.

Pro Marii Šarapovovou to bude druhé semifinále od dubnové akce ve Stuttgartu, která byla její soutěžní premiérou po návratu na kurty. Řeči ohledně toho, jestli darovaný start na turnaji byl oprávněný, tehdy částečně umlčela výbornými výkony, které nestačily až na Kristinu Mladenovičovou.

Ve Stuttgartu to na jaře začalo a pokračuje to až dodnes. U každého turnaje, do kterého Maria Šarapovová v tomto roce nastoupila, je napsáno „W“. Takzvaná „wild card“, neboli divoká karta, je pro Rusku v letošním roce, kdy se na kurty vrací po patnáctiměsíčnímu trestu za doping, jednou velkou pomocnou rukou. Třicetiletá tenistka se tak i přes nízké postavení v žebříčku (na začátku května 262. hráčka světa, pozn. red.) zatím nemusela prokousávat žádným kvalifikačním kolem.

Kromě německého turnaje a současného klání v Tchien-ťinu obdržela pětinásobná grandslamová vítězka pozvánku také do Madridu, Říma, Stanfordu, New Yorku na US Open a Pekingu. A to ještě kvůli zranění musela nakonec odmítnout divoké karty z Birminghamu a Toronta.

 

❤️ #Beijing #MaybeNotTheSelfieStick

Příspěvek sdílený Maria Sharapova (@mariasharapova),Říj 3, 2017 v 2:52 PDT

Volných startů si ale Šarapovová velmi váží. Obrovské nasazení předvedla například ve Flushing Meadows, kde hned v prvním kole vyřadila současnou světovou jedničku Simonu Halepovou. Na newyorském betonu, kde v roce 2006 v devatenácti letech triumfovala, skončila její cesta až ve 4. kole.

Body do tenisového žebříčku tak pomalu, ale jistě přidává. Do začátku akce v Tchien-ťinu nasbírala letos Ruska 725 bodů, což ji posunulo na 86. pozici, kterou po turnaji v Číně ještě vylepší. O kolik příček se Maria Šarapovová s pomocí sedmé divoké karty v roce 2017 vyšvihne bude jasné v následujících dvou dnech.