Dlouhá kariéra? Roli hrají i peníze, překvapuje Federer

- Jan Vojkůvka

Lepší podmínky k tréninku, vyspělejší regenerační procesy, snadnější cestování a pořádný balík peněz. To vše jsou důvody, které podle Rogera Federera prodlužují kariéry tenisovým hvězdám, které u svého vybraného sportu dokáží vydržet o mnoho let déle, než tomu bylo v minulých generacích.

„Svou roli hraje neustále se zvyšující prize money, které může být jednou z motivací, aby se hrálo déle,“ překvapil Federer ve středu na tiskové konferenci v Šanghaji, kde se mu podařilo postoupit o den později už do čtvrtfinále.

„Spousta kluků končila s tenisem ve věku mezi 29 a 32 lety,“ prohlásil Federer. „Ale teď je situace jiná a spousta hráčů si v průměru o tři roky prodlužuje své kariéry,“ podotkl Švýcar, který patří k nejstarším hráčům na singlovém okruhu a je suverénně nejstarší v samotné špičce mužského tenisu.

Federer přidal i další důvody, které dle něho pomáhají hráčům hrát déle než jejich předchůdcům. „Myslím, že hráči zůstávají zdravější, protože investují mnohem více peněz do cestování s maséry a fyzioterapeuty. Děláme mnohem více rehabilitací, než bylo zvykem.“

„ATP navíc poskytuje na turnajích mnohem lepší služby,“ pokračoval Federer. „Cestování je mnohem snadnější, než tomu bylo před 30 lety. Dnes můžeme létat do mnoha míst přímo, bez přestupů. A všechny tyhle věci jsou důvodem, proč můžeme hrát déle. A pak, když ti nejlepší jako je Rafa, já, nebo jako byl Agassi a další, ukázali ostatním, že to jde, tak to další hráče i další generaci inspiruje, aby to třeba zkusili taky.“

Šestatřicetiletý Federer je zářným příkladem, že věk je jen číslo. V této sezoně dokázal získat grandslamové tituly na Australian Open a ve Wimbledonu a ovládl také turnaje v Indian Wells, Miami a Halle. Jedinou finálovou porážku utržil v Montrealu od Alexandera Zvereva, kterému je o šestnáct let méně.

S bilancí 45 výher a 5 porážek prožívá i v pokročilém věku jednu z nejlepších sezon kariéry a v žebříčku vystoupal na druhé místo. Lepším než on je pouze jeho celoživotní rival Rafael Nadal. A Federer navíc rozhodně nehodlá končit. V jeho mysli je dokonce i účast na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020, kdy by mu bylo už 39 let.

„Každý hráč se ale musí rozhodnout sám, co jeho tělo vydrží, jak chce prožít svůj život, jestli nezanedbá rodinu a nakolik ho obtěžuje neustálé cestování,“ dodal Švýcar.