Sedm zajímavostí: Věděli jste tohle o nové světové jedničce Halepové?

- Marek Janoš

Simona Halepová je díky sobotnímu vítězství nad Jelenou Ostapenkovou světovou jedničkou. Cesta na vrchol byla v případě šestadvacetileté rumunské tenistky pořádně klikatá.

1. Zachránila otce před krachem. Otec Halepové do roku 2015 provozoval v Rumunsku mlékárnu, jenže poslední roky se mu nedařilo dobře a prodělával ročně zhruba 10 000 eur (zhruba čtvrt milionu korun, pozn. red.). Simona Halepová firmě finančně pomohla, aby přežila.

2. K tenisu jí přivedl starší bratr Nicolae. Tenis začala hrát už ve čtyřech letech, a to jen díky svému bratrovi. Její rodiče se bílému sportu nevěnovali. Otec hrál pouze amatérsky fotbal.

3. Bratranec Halepové Nicica Arghir spáchal sebevraždu. Rok 2015 se Halepové herně povedl, ale v soukromém životě moc radostných chvil neprožila. Její devětadvacetiletý bratranec Arghir spáchal sebevraždu zrovna, když hrála v Indian Wells. Halepová turnaj dokončila a následující vítězství věnovala bratranci. „Miloval tenis, proto jsem se rozhodla pokračovat. Také si myslím, že takto se dokážu s tou smutnou situací lépe vyrovnat,“ řekla tehdy pro Sports Illustrated.

4. Pokud by se Halepová neživila tenisem, pravděpodobně by byla matematičkou. „Matiku miluju, fakt mě baví. Chtěla jsem ji studovat i na výšce,“ řekla několikrát.

5. Kvůli tenisu si nechala chirurgicky zmenšit poprsí. Halepovou omezovalo při pohybu. „Problém byl s vahou a mou schopností rychle reagovat. Udělala bych to ale, i kdybych nebyla profesionální sportovkyně. Štvaly mě i v běžném životě,“ přiznala tenistka po operaci.

6. Miluje pizzu. Pokud byste chtěli vzít Halepovou na večeři, radost by jí ale udělalo jakékoliv italské jídlo, ale je i na sladké, především má ráda čokoládu.

7. Kdyby si mohla vybrat, s jakou celebritou si zahraje tenis, vybrala by si herce Richarda Gerea a Gerarda Butlera. Simona Halepová totiž ráda sleduje romantické komedie a nejraději ze všeho má Pretty Woman.