Halepová to dokázala! Po výhře nad Ostapenkovou slaví posun do čela žebříčku

- Jan Vojkůvka

Šanci měla v Paříži. Svou šanci měla i ve Wimbledonu. Pak mohutně stahovala na amerických dvorcích, ale porážka ve finále v Cincinnati a už v prvním kole US Open ji opět na trůn nepustily. Po téměř půlročním dobývání se ale Simona Halepová konečně dočkala a v Pekingu si postupem do finále zajistila premiérový posun do čela světového žebříčku.

Jako malé déjá vu mohlo Simoně Halepové připomínat semifinále v čínském Pekingu. Znovu se totiž v jednom z nejdůležitějších zápasů kariéry musela utkat s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Vycházející hvězda ženského tenisu ji totiž už v Paříži obrala nejen o grandslamový titul, ale také o post světové jedničky, když ji ve finále porazila 4:6, 6:4, 6:3.

V Pekingu se ale historie neopakovala. Halepová vlétla do utkání po hlavě, rychle ovládla první set a v tom druhém, i přes ztrátu podání v šesté hře, byla po většinu dobu lepší hráčkou. Zrodila se výhra 6:2, 6:4, a když si čistou hrou dopodávala utkání, vítězně zvedla ruce nad hlavu.

V tu chvíli už věděla, že se v pondělí stane v pořadí pátou světovou jedničku v kalendářním roce 2017.

„Je toho spoustu, co bych chtěla říci,“ uvedla Halepová po utkání přímo na dvorci. „Ale je to skvělé. Zápas jsem odehrála dobře a pocit, že jsem novou světovou jedničkou je úžasný.“

Rumunka sice vybojovala v této sezoně jen jeden titul v Madridu, ale byla také ve finále v Římě, na French Open a v Cincinnati a na kurtech si zapsala výtečnou bilanci 45 výher a jen 14 porážek. Sezona navíc nekončí a v Pekingu může svou druhou sezónní trofej přidat. Navíc ji čeká také Turnaj mistryň v Singapuru.

Halepová se po svém semifinálovém vítězství stane v pondělí celkově 25. světovou jedničkou v historii WTA. V letošní sezoně byly na čele žebříčku postupně Serena Williamsová, Angelique Kerberová, Karolína Plíšková a poslední čtyři týdny pak Garbine Muguruzaová.