Šanghaj nespala! Fanoušci uprostřed noci vítali Federera

- Tomáš Macák

Švýcarská legenda je zvyklá na obrovský zájem fanoušků, ale asi sama musela být překvapená, když v půl druhé v noci vyšla z letadla do haly, kde na ni čekalo velkolepé přivítání. Desítkám lidí se Federer podepsal, zapózoval na fotografii nebo jen udělal radost svojí přítomností. Ti, co tenistu nezastihli na letišti, se mohou těšit na jeho kousky na kurtu. V Šanghaji totiž Federera a spol. nyní čeká velmi prestižní tisícový podnik série Masters.

Dvouhodinovou cestu absolvoval Švýcar v noci, když přelétával z Tokia do čínské metropole. A s notnou dávkou nadsázky lze říct, že na přílet Rogera Federera čekalo celé město. Do letištní haly se sice nemohlo vměstnat všech 27 miliónů obyvatel Šanghaje, ale devatenáctinásobného grandslamového šampiona vítalo v pokročilou noční hodinu opravdu hodně lidí.

Federer dostál své pověsti velkého sympaťáka, když se u svých příznivců se na několik minut ochotně zastavil a rozdal velké množství podpisů a úsměvů na fotkách. Fanoušci v přístavním městě jsou na Švýcara skutečně natěšení, protože Federer loňské šanghajské klání vynechal kvůli zranění kolene. „FedEx“ by nyní chtěl navázat na rok 2014, kdy v Qizhong areně pro 15 tisíc lidí zvedal nad hlavu trofej pro vítěze.

Tenisové bitvy na betonových kurtech v Šanghaji začnou v neděli. Z každoroční série devíti turnajů Masters, ve kterých bere vítěz 1000 bodů do žebříčku ATP, přichází nejlidnatější čínské město jako předposlední na řadu. Samotní hráči zvolili Šanghaj v letech 2009 až 2013 jako nejlepší ze všech ATP World Tour Masters turnajů.