Jak si vedou české tenistky v soubojích s Petrou Kvitovou?

- Jan Havlovic

Petra Kvitová je považována za nejlepší českou tenistku posledních let. Rodačka z Fulneku získala dva grandslamové tituly ve Wimbledonu a velkou měrou se zasloužila o zisk čtyř titulů ve Fed Cupu za posledních pět let. Jak si ale Petra vede v soubojích s českými tenistkami?

Před několika dny se na našem webu objevil článek pojednávající o vzájemné bilanci Petry Kvitové s Lucií Šafářovou. Česká tenisová jednička se v těchto soubojích vždy radovala z vítězství, a to celkově devětkrát! Šafářová si tak na skalp Kvitové bude muset ještě počkat, neboť ani v zápase prvního kola v Birminghamu na bývalou světovou dvojku nenašla recept.

Podobně je na tom Barbora Strýcová, avšak té už se jednou podařilo českou jedničku porazit. V roce 2011 svedl los obě tenistky k vzájemnému zápasu druhého kola na turnaji v Indian Wells. Na americkém betonu musel o vítězi tohoto zápasu rozhodnout až třetí set, ve kterém se radovala Strýcová v poměru 7:5. Celková bilance vzájemných zápasů však hovoří opět pro Kvitovou v poměru 6:1!

Karolína Plíšková se pohybuje v užší tenisové světové špičce teprve v posledních dvou letech, a tak s aktuálně jedenáctou hráčkou světového žebříčku sehrála pouze dva vzájemné duely. Vždy se však jednalo o velmi vyrovnané bitvy! Důkazem je finálový zápas na turnaji v Sydney v loňském roce, kde se z turnajového vavřínu radovala právě Kvitová, která zvládla koncovku obou setů v nervydrásajících tiebreacích. V druhém případě se obě hráčky utkaly na turnaji v čínském Wuhanu, kde se z vítězství radovala po třísetové bitvě opět rodačka z Fulneku.

S Klárou Koukalovou má Petra pozitivní bilanci 3:2, nicméně zmiňované dvě porážky jsou z roku 2007, kdy se teprve osmnáctiletá Kvitová protloukala turnaji ITF. Obě tenistky se na okruhu naposledy potkaly v roce 2013 na podniku v New Havenu, kde Kvitová v semifinálovém boji potvrdila roli favoritky a své soupeřce uštědřila debakl 6:0, 6:1!

Totožnou bilanci má Petra také s Lucií Hradeckou, se kterou se dvakrát utkala na turnajích WTA a ve třech případech to bylo v české extralize. Posledním utkáním na okruhu byl ten v Madridu v roce 2012, do kterého Petra vstupovala v pozici jasné favoritky. Papírové předpoklady se však nepotvrdily, skvěle hrající Hradecká dokázala porazit Kvitovou 6:4, 6:3 a postarala se o velké překvapení! Hradecká se navíc na vítězné vlně dovezla až do semifinále, kde nestačila na Serenu Williamsovou.

Kvitová má rovněž pozitivní bilanci s Andreou Hlaváčkovou (2:0), Terezou Smítkovou (1:0) a s Petrou Cetkovskou (1:0).

Jak je vidět, Petře se proti českým tenistkám v posledních letech výrazně daří. O jediné dvě porážky se postarala Barbora Strýcová a Lucie Hradecká. Doufejme, že se nejen Petře Kvitové, ale i dalším českým tenistkám bude podobně dařit na blížícím se Wilmbledonu!