Strýcová nemocnou Muguruzaovou nešetřila a slaví postup. Španělka může přijít o post jedničky

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Barbora Strýcová i ve druhém letošním utkání se světovou jedničkou Garbine Muguruzaovou dokázala vybojovat vítězství. Oproti turnaji v Eastbourne, kde zvítězila 6:1, 6:0, se tentokrát ale klasického zakončení utkání nedočkala. Španělka jí totiž za stavu 6:1, 2:0 duel kvůli nemoci skrečovala. „Vyhrát tímhle způsobem není nikdy snadné,“ podotkla v mírných rozpacích Strýcová po utkání. „Ale stalo se, jsem ve druhém kole.“

Jednatřicetiletá Strýcová na kurtu strávila pouhých 40 minut, když jí soupeřka zápas vzdala. „Někdy se to prostě takhle stane. Od začátku jsem bojovala a byla šťastná, že jsem vyhrála první tři gemy, protože to byl takový bod zlomu,“ uvedla česká tenistka.

Během trvání duelu povolila světové jedničce pouhý gem, stejně jako na travnatém turnaji v Eastbourne. Raketový nástup do zápasu znamenal brejk hned v prvním gemu, podání soupeřky následně získala Strýcová ještě dvakrát a brala první sadu poměrem 6:1. Ve druhém setu si po vyhraném servisu počínala Češka na returnu opět nekompromisně, Muguruzaová se pak za stavu 2:0 odebrala na lavičku, kde po poradě s lékařem utkání skrečovala.

Za své počínání si od čínských fanoušků vysloužila pískot. „Bylo to velmi náročné. Ve Wu-chanu jsem chytila nějaký virus,“ hájila se po zápase Muguruzaová. „Je snadné si říct, že nepůjdu na kurt. Chtěla jsem to ale zkusit, jít na dvorec, trefit pár míčků a pak vidět, jak se budu cítit. Zkusila jsem to. Nechtěla jsem vzdát turnaj ještě před začátkem,“ řekla Španělka.

Vyřazení Muguruzaové má také velký vliv na boj o post světové jedničky. Do něho se v Pekingu opět zapojí hned tři tenistky, mezi nimiž neschází ani Karolína Plíšková. Ta potřebuje celý turnaj vyhrát, pokud se chce vrátit do čela žebříčku. Stejnou podmínku, tedy celkové vítězství, musí splnit i Elina Svitolinová. Simoně Halepové pak teoreticky stačí „pouze“ postup do finále, aby se prokousala na první pozici rankingu.

Barbora Strýcová, která naopak bojuje o účast na WTA Elite Trophy, po opětovném skalpu Muguruzaové vybojovala teprve podruhé v kariéře postup do druhého kola turnaje WTA Mandatory v Pekingu, kde ji nyní čeká Němka Julia Görgesová. „Je velmi těžkou soupeřkou. Vždy jsme spolu hrály velké bitvy. Budu muset ze sebe dostat to nejlepší,“ upozornila Strýcová, která letos Görgesovou už dvakrát porazila a celkově nad ní vede 6-5 na zápasy.