Den, kdy zelenáč Federer vyhrál první zápas ATP. V žebříčku uzavíral první tisícovku

- Jakub Slunečko

Přesně 30. září 1998 získal sedmnáctiletý Roger Federer premiérové vítězství na okruhu ATP. Jeho první „obětí“ se stal Francouz Guillaume Raoux (45. hráč světa), kterého Federer (878.) porazil dvakrát 6:2. Do dneška pak vyhrál Švýcar na turnajích ATP a grandslamech celkem neskutečných 1119 utkání. To je bez překvapení historický rekord. Dohonit Federera může snad už jenom Rafael Nadal nebo Novak Djokovič.

Potemnělá hala ve francouzském Toulouse, pár diváků, rozhodčí a trenér. Na kurtu celkem bez povšimnutí začíná příběh nejlepšího tenisty všech dob. Po tříkolové kvalifikaci Roger Federer překvapivě poráží v prvním kole Guillauma Raouxe jednoznačně 6:2 a 6:2. Rozdíl mezi oběma hráči ve světovém žebříčku je přitom propastných 833 míst.

Sluší se ale dodat, že Federer už nastupoval na kurt jako vítěz wimbledonské juniorky...

Sedmnáctiletý talent se pak v Toulouse zastavil až ve čtvrtfinále, kde i kvůli zranění prohrál s pozdějším šampionem Janem Siemerinkem ve dvou setech. I tak byl ale turnaj pro Federera přelomový. V žebříčku následně přeskočil 482 hráčů a dostal se na 396. příčku. Obdržel taky šek na 10 800 amerických dolarů (0,01%) jeho prozatímního kariérního výdělku).

Na následujícím turnaji v Basileji pak Federer dostal lekci od světové šestky Andreho Agassiho (3:6, 2:6). Švýcarský zelenáč ale postupně rostl ke hvězdám. Do dneška si po premiérové výhře v Toulouse připsal celkem 1119 vítězných zápasů na okruhu ATP.

Pár dalších čísel: Federer vyhrál víc než osm z deseti všech těchto utkání, jenom na grandslamech zvítězil ve 325 zápasech (úspěšnost 86%). Ve všech uvedených statistikách je Federer těžko dosažitelným rekordmanem.

Na záda by mu mohl v budoucnu teoreticky dýchat o pět let mladší rival Rafael Nadal (862 vítězství na okruhu ATP) nebo Novak Djokovič (783). Dokud ale bude hrát sám Federer, bude ho oba pánové jenom těžko dohánět.