Kuriózní skreč! Tenista vzdal zápas z náboženských důvodů

- Jan Vojkůvka

Turnaj v čínském Šen-čenu byl svědkem skutečně kuriózní situace. Nejlepší izraelský tenista Dudi Sela nedohrál utkání s Alexandrem Dolgopolovem, když zápas skrečoval z náboženských důvodů. Sela předčasně ukončil zápas čtvrtfinále za stavu 3:6, 6:4 a 0:1, aby stihl začátek nejvýznamnějšího židovského svátku Jom kipur.

Oficiální web ATP sice uvádí, že Sela vzdal utkání kvůli zraněnému předloktí, izraelská média však hovoří jinak. Podle nich Sela ukončil zápas kvůli svátku Jom Kipur, během něhož se věřící musí od západu slunce postit a intenzivně modlit.

Sela po vyhrané druhé sadě stihl odehrát už jen jeden gem třetího setu a s přicházejícím západem slunce opustil kurt. Tento krok ho stál možnost bojovat o postup do semifinále, za které by obdržel do žebříčku ATP 90 bodů a prize money v hodnotě 33 925 dolarů.

Izraelec věděl o důležité událost již před zápasem a žádal organizátory, aby jeho zápas byl umístěn na začátek programu ve 14 hodin místního času. Duel s Dolgopolovem byl však nakonec až druhý v pořadí a Izraelec nestihl utkání zakončit.

Jedná se o další kuriózní skreč ve světě mužského tenisu. Roku 2015 Tunisan Malek Jaziri skrečoval utkání s Denisem Istominem ve francouzském Montpellier z důvodu, že nechtěl čelit v osmifinále právě Dudi Selovi, protože Tunisko stát Izrael neuznává.