Sen o titulu se rozplynul. Plíškové vystavila ve Wu-chanu stopku ranařka Bartyová

- Jan Havlovic

Bojovala, rvala se, odvrátila tři mečboly. Ani to však na výhru nestačilo. Karolína Plíšková byla blízko postupu mezi nejlepší čtyři hráčky turnaje, avšak duel s Australankou Ashleigh Bartyovou nakonec nezvládla a s turnajem ve Wu-chanu se loučí. Česká tenistka nezvládla dva tiebreaky a prohrála 6:4, 6:7 (3) a 6:7 (2).

Výkony lounské rodačky ve střední Číně byly zatím jako na houpačce. V úvodním duelu proti domácí Šuaj Čang urvala výhru až ve třetím setu. Na domácí tenistku narazila Plíšková i v osmifinále, avšak to již byl ze strany české hráčky ofenzivní koncert. Světová čtyřka dominovala a po jednom z nejlepších výkonů této sezony postoupila do čtvrtfinále.

V něm na Plíškovou čekala rozjetá Ashleigh Bartyová, která ve Wu-chanu vyřadila ze hry favorizovanou Johannu Kontaovou i Agnieszku Radwaňskou. Samotné utkání, které mělo na asijské poměry nebývale dobrou atmosféru, nabídlo opatrný úvod. Na úvodní brejkbolovou příležitost se čekalo až do devátého gemu. Vypracovala si ji právě česká hráčka, které se podařilo prolomit servis bývalé hráčky kriketu, a čistou hrou následně získala první set.

Parádní tenis pokračoval i ve druhém setu. Obě hráčky názorně ukazovaly, co patří k jejich tenisovým přednostem – tvrdý servis a agresivní hra od základní čáry. Vše nasvědčovalo tomu, že se rozhodne po vyrovnaném průběhu až v tiebreaku. Bartyová si však ve dvanáctém gemu vypracovala hned dva setboly, avšak Plíškové v rozhodujících okamžicích pomohl servis.

V následujícím tiebreaku svítil na tabuli stav 3:3. Od té chvíle získávala body pouze Bartyová. Plíškovou rozhodilo rozhodnutí čárového za stavu 3:4. Česká hráčka se domnívala, že se jednalo o aut, avšak záběry jestřábího oka daly za pravdu čárovému.

Bartyová vstoupila stejně dobře také do třetí sady. Hned v úvodním gemu si vypracovala brejkbol, který díky nevynucené chybě české hráčky také využila. Plíšková se dostala zpět do zápasu v šesté hře, ve které prolomila podání své soupeřky a srovnala na 3:3.

Světová čtyřka však o své podání znovu přišla a vše nasvědčovalo konci zápasu. Obzvlášť, když si Bartyová za stavu 5:4 při vlastním podání vypracovala vedení 40:0. Česká hráčka však všechny tři možnosti na ukončení zápasu odvrátila a navrch sebrala své soupeřce podání.

Rozhodující sada gradovala a dospěla opět do tiebreaku. V něm si však znovu vedla lépe jednadvacetiletá Australanka, která svůj čtvrtý mečbol v zápase již dokázala využít. Bartyová si tak připsala svou první výhru nad hráčkou z TOP 5 v kariéře. V boji o finále vyzve vítězku duelu Muguruzaová/Ostapenková.